De Siemens-divisies Energy Management en Power Generation Services hebben zich aangesloten bij de Energy Web Foundation (EWF). De missie van de non-profit-organisatie is de commerciële inzetbaarheid van blockchain-technologie in de energiesector te versnellen.

Met een groeiend ledenaantal bestaande uit ondernemingen, technologiepartners en strategische investeerders die in de energiesector actief zijn, is EWF de toonaangevende alliantie voor blockchain-ontwikkelingen die speciaal op de behoeften van de energiesector is toegesneden. Als onderdeel van de EWF-organisatie geeft Siemens vorm aan de toekomst van blockchain-gebaseerde, transactiegerichte energietoepassingen, nieuwe prosument-gerichte use cases, alsmede businessmodellen rondom de toepassing van verspreide energiesystemen, micronetten en financiering.

Transactiegerichte energietoepassingen gaan een grote rol spelen in de transformatie van de energiesector naar gedecentraliseerde, gedecarboniseerde en gedigitaliseerde energiesystemen, waarbij decentrale energiebronnen als zon en wind, stationaire opslagsystemen, elektrische voertuigen, warmtepompen en flexibele belastingen een steeds grotere rol spelen. Tegelijkertijd zijn nieuwe vormen van financiering van energiecentrales en projecten nodig. Met blockchain-technologie kunnen transacties in een gedecentraliseerd net efficiënt en veilig worden gevalideerd. Dit maakt nieuwe businessmodellen voor energie- en flexibiliteitshandel tussen consumenten, prosumenten, producenten en netexploitanten mogelijk, waarbij rekening wordt gehouden met gebruikersvoorkeuren en netbeperkingen. Uiteindelijk kunnen blockchain-gebaseerde toepassingen en businessmodellen de algemene efficiency van toekomstige energienetten helpen verbeteren en nieuwe vormen van bedrijfsmiddelen- en rojectfinanciering mogelijk maken.

Siemens maakt al gebruik van blockchain-technologie om haar klanten te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe vormen van energie of biedt oplossingen en diensten voor geoptimaliseerde besturing van energieopwekking en -verbruik. Door het combineren van microgrid-control-oplossingen en blockchain-technologie kunnen exploitanten van fotovoltaïsche systemen bijvoorbeeld overtollige elektriciteit in het bestaande lokale net voeden en hun vergoeding direct van de afnemers, d.w.z. hun buren, ontvangen. Om deze technologie en de daarop gebaseerde nieuwe businessmodellen verder te ontwikkelen, werkt Siemens samen met de New Yorkse startup LO3 Energy op het gebied van innovatieve microgrids en peer-to-peer-energiehandelsplatforms en realiseert momenteel haar eerste project in Brooklyn.

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel