De kop boven dit artikel inspireert Maarten Sloot (23) bij elke taak die op z’n pad komt. Bij Siemens Energy Management heeft hij de juiste plek gevonden om zijn ambitie waar te maken.

Maarten studeerde een jaar werktuigbouwkunde, waarna hij overstapte naar de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen. “Ik vind techniek leuk, maar de combinatie van mens en techniek is nog veel leuker.” In februari 2018 ging hij voor zijn afstudeerscriptie bij Siemens aan de slag. Hij onderzocht het toekomstige onderhoud en beheer van assets bij netwerkbeheerders. Wat zijn hun behoeften? Welke technologie past hierbij? Dit in combinatie met een analyse van de zogeheten megatrends. “Netbeheerders willen meer met data doen en hun personeelstekort opvangen”, vertelt Maarten. “Siemens heeft oplossingen die hier goed bij aansluiten. We zijn bijvoorbeeld bezig met ons eigen cloud-platform en onderzoeken hoe we data kunnen ontsluiten uit de componenten die we al in huis hebben.”

Digitale revolutie

Na zijn afstuderen fietste Maarten met een vriend naar de Noordkaap. Een tocht van 4.000 km, die zeven weken duurde. Het hoofd leegmaken, een stuk van de wereld zien en zich voorbereiden op de beroepsstart. Sinds september 2018 is hij portfoliomanager digitalisering bij Siemens Energy Management in Den Haag. “Siemens heeft de kennis en middelen om te innoveren. Dat spreekt mij aan. Ik wil mee vorm geven aan de digitale revolutie door na te denken over nieuwe technologie en de achterliggende businessmodellen. Onlangs heb ik op een congres over grid analytics in Londen veel data-analisten gesproken. Een doelgroep die we voorheen weinig spraken. Als vooruitstrevend technologiebedrijf vinden we het belangrijk om ook hun behoeften te kennen.”

Grip op energiestromen

“Bedrijven in de energiesector willen zoveel mogelijk informatie uit hun systemen halen. Naarmate je beter weet wat er in de systemen gebeurt, kun je het onderhoud hierop afstemmen. Je verlengt daardoor de levensduur van assets en krijgt meer grip op energiestromen. Door de komst van steeds meer decentrale energiebronnen wordt de belasting op het net dynamischer. Dit moet goed gemonitord en gemanaged worden.”

Slim onderhoud

Zijn motto, ‘niet harder, maar slimmer werken’, dateert uit de tijd dat hij stage liep in een meubelfabriek. “Op een bordje bij de ingang stond: geen tijd voor managementpraatjes, hier wordt hard gewerkt. Maar waarom zou je van hot naar her willen rennen terwijl je door na te denken met minder werk hetzelfde resultaat kunt bereiken? Het personeelstekort in de energiesector vraagt om een slimme aanpak, zeker op het vlak van onderhoud. Technologie kan hierbij ondersteunen. Digitale techniek wordt steeds toegankelijker voor mensen die op dit gebied minder diepgaande kennis hebben. Daar focust Siemens op. We zijn bijvoorbeeld bezig met een use-case bij een netwerkbeheerder waarbij we informatie uit de onderstations halen. Monteurs krijgen deze informatie te zien in de auto of op kantoor. Veel problemen kunnen op afstand worden verholpen. Dat scheelt niet alleen aanrijtijd, maar je kunt in dezelfde tijd ook meer storingen oplossen.”

Smart grids

De toekomst ligt in smart grids, waarbinnen de vraag naar en het aanbod van energie perfect op elkaar afgestemd zijn. In Nederland zitten smart grids nog in de proeftuinfase. Maarten onderstreept het belang van dergelijke projecten: “De ontwikkelingen gaan razendsnel. We willen met z’n allen van het aardgas af. Autofabrikanten stappen versneld over op de productie van elektrische auto’s. Hiervoor hebben we elektrische energie nodig. Zonder smart grids gaat het niet werken. Je hebt toch ook niets aan een snelle auto als je geen snelweg hebt?”

Mee met de tijd

“Mijn ambitie? Goede oplossingen te vinden die aansluiten bij de behoeften van deze tijd. Digitalisering kan op alle vlakken tot meer efficiëntie leiden. Niet voor niets heeft Siemens de laatste jaren grote partijen overgenomen op het gebied van IT. In de energiesector kunnen we netwerkbeheerders helpen om meer uit hun assets te halen en de continuïteit van de energievoorziening te borgen. Is dat niet wat de hele samenleving wil?”

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel