De eerste cursisten hebben de door Siemens Training ontwikkelde e-cursus Nettechniek succesvol afgerond. Benieuwd naar hun ervaringen, gingen we langs bij TenneT in Waddinxveen.

Docent Chris Bongaerts van Siemens Training ontwikkelde de e-cursus op vraag van het O&O fonds Netwerkbedrijven. De energiebedrijven merken dat het technisch kennisniveau binnen hun organisaties afneemt. Oudere, technisch geschoolde medewerkers gaan of zijn al met pensioen. Hun opvolgers zijn vaak breder, maar minder diepgaand opgeleid. “In onze huidige tijd is het vooral belangrijk dat je kennis kunt opzoeken”, licht Bongaerts toe. “Wie in de energiesector werkt, moet echter nog steeds de fundamenten van elektrische energietechniek beheersen. Als je de basis begrijpt, kun je bijkomende kennis makkelijk opzoeken.” Bongaerts daagde zichzelf uit om deze kennis te verpakken tot een moderne e-cursus, die door medewerkers van de netwerkbedrijven gratis kan worden gevolgd. Het is een opleiding ‘Energietechniek Nieuwe Stijl’. De cursus bestaat uit 37 modules, onderverdeeld in drie clusters: basiskennis, transformatoren, generatoren. Elke module sluit af met een test.

Pittige uitdaging

Ernst Kooij heeft als een van de eersten de e-cursus succesvol afgerond. Hij beheert als operationeel installatieverantwoordelijke bij TenneT in Waddinxveen een aantal substations. Kooij neemt nieuwe netdelen in bedrijf, keurt werkplannen en borgt in samenspraak met de bedrijfsvoering de continuïteit van de energievoorziening. Zijn manager vroeg hem om de e-cursus te volgen. “Het was een pittige uitdaging”, vertelt hij. “Je hebt gemiddeld 2,5 uur nodig voor een module. Met de hele cursus ben je een jaar zoet. Het fijne is dat je op ieder moment en op elke gewenste locatie kunt leren. Je moet wel streng zijn voor jezelf.” Voor Kooij was de cursus een stuk herhaling van zaken die hij al wist, maar hij heeft ook nieuwe kennis opgedaan. “Ik begrijp nu beter bepaalde verbanden. Dit komt van pas bij het borgen van de energiebalans in Nederland, die afhankelijk is van de opwekking.”

Zelfdiscipline

Ook Roy Ruygrok van der Werven heeft de cursus met goed gevolg gevolgd. Hij is bij TenneT operationeel installatieverantwoordelijke in opleiding. Roy heeft een mbo 4-opleiding Energie- en Automatiseringstechniek. Daarnaast heeft hij hbo Technische Bedrijfskunde gedaan. “De e-cursus was een leuk traject om mijn technische kennis te verdiepen. Vooral met formules had ik weinig ervaring. Ik weet nu veel beter welke krachten er spelen in het energienet en hoe dit is opgebouwd. Binnen TenneT kreeg ik alle ruimte om de cursus te volgen, maar het vergde wel zelfdiscipline.”

Didactisch innoverend

Alex Wanders werkt als bedrijfsvoerder in één van de twee controlekamers van TenneT. Hij is de piloot in de cockpit van de energievoorziening. Wanders hielp Bongaerts tijdens de ontwikkeling van de cursus met review-werk. Nu is hij technisch-inhoudelijk coach voor TenneT-collega’s die de cursus volgen. Hij motiveert cursisten en is een vraagbaak bij problemen. Hij is gecharmeerd door de wijze waarop de e-cursus complexe materie heel inzichtelijk maakt. “Je wordt getriggerd door de analogieën met de niet-abstracte wereld. Dat vind ik didactisch innoverend.”

Leren met analogieën

Bongaerts: “Als kleine kinderen hebben we allemaal met beelden geleerd. Toen we konden lezen, zijn we via woorden gaan leren. Toch zijn beelden nog steeds een goede toegang tot kennis. Neem bijvoorbeeld P = U x I. Iedereen kan deze formule toepassen. Maar hebben we er ook een beeld bij? Vermogen, spanning en stroom zijn abstracte zaken. Wat betekent het nou werkelijk om een lamp van 40 Watt te hebben? In de cursus leer je wat vermogen is: de hoeveelheid energie per seconde. Ter illustratie wordt een film getoond van een transportband met kooltjes. Kooltjes kunnen afhankelijk van de soort meer of minder energie bevatten. Als je meer vermogen, dus energie per seconde, wilt transporteren, kun je twee zaken doen: de totale hoeveelheid kooltjes die per seconde passeert verhogen of kiezen voor kooltjes met meer energie. De hoeveelheid kooltjes die paseert is vergelijkbaar met de elektronen die de stroom vormen en de energie per kooltje is het spanningsniveau waarop getransporteerd wordt. Op die manier wordt de abstractie van energie en elektriciteit omgezet naar iets tastbaars en zichtbaars.”

Blended learning

Binnen haar Power Academy is Siemens inmiddels ook gestart met blended learning, een combinatie van verschillende leervormen. Voor cluster 1 van de e-cursus (basiskennis) vinden al klassikale bijeenkomsten plaats. Kooij en Ruygrok van der Werven vinden dit een waardevolle aanvulling: “E-learning is comfortabel. Je hoeft je niet te verplaatsen en kunt zelf je tijd indelen. Maar door samen te komen met anderen uit je vakgebied leer je elkaar beter kennen, kun je vragen stellen of bepaalde onderwerpen verder uitdiepen.”

Probeer het uit!

Wil jij de e-cursus vrijblijvend uitproberen? Ga dan naar siemens.anewspring.com. Selecteer CATALOGUS of het winkelwagentje en meld je aan voor een 14-dagen account voor de demomodule. Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Siemens Training.  070-333 3900 of stuur een e-mail naar siemens.training.nl@siemens.com

 

Als eerste cursisten die de e-cursus succesvol hebben afgerond ontvingen Roy Ruygrok van der Werven (links) en Ernst Kooij (midden) van Chris Bongaerts het boek Stroom. Dit prachtige boek van Jos Wassink en Lou van der Sluis neemt je op prettig geschreven wijze mee naar de wereld achter het stopcontact.

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel