Na slechts tien maanden planning en tien maanden bouw is de door Siemens geïnstalleerde hybride energiecentrale op het Galapagoseiland Isabela ingewijd. Het doel van het project was de huidige stroomopwekkingsstructuur, die op fossiele brandstoffen is gebaseerd, om te vormen tot een hybride systeem met verschillende primaire energiebronnen.

Het systeem is zo ontworpen, dat het met biobrandstof en zonne-energie klimaatneutraal kan draaien, en levert stroom aan bijna 900 huishoudens op het verreweg grootste Galapagoseiland.

Siemens heeft hiervoor een 952 kWp fotovoltaïsch systeem gerealiseerd, een batterij-opslagsysteem met een vermogen tot 660 kW en een generator­energiecentrale met een totaal vermogen van 1625 kW. “We zijn er trots op dat we met onze klimaatneutrale technologie een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van de Galapagoseilanden,” aldus John Kovach, hoofd decentrale energiesystemen bij Siemens. “We hebben het eerste lokale energiesysteem in zijn soort opgeleverd en stellen hiermee onze opdrachtgever in staat om belangrijke milieudoelen voor de lange termijn te behalen.” Het systeem wordt vanuit de Siemens-Mindsphere Application Centers in München en Austin, Texas op afstand bewaakt voor een effectieve service ter plaatse. De opdracht voor het project is gegund door het Ministerie voor Elektriciteit en Hernieuwbare Energie van Ecuador (MEER). De Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) ondersteunde het project financieel en Lahmeyer International trad op als projectadviseur. De centrale wordt geëxploiteerd door de lokale energieleverancier Elecgalapagos.

Het energielandschap van de Galapagoseilanden wordt momenteel bedreigd door een instabiele, CO2-intensieve stroomvoorziening, die grotendeels gebaseerd is op de opwekking van elektriciteit uit thermische energie. Vanwege de status als UNESCO-werelderfgoed-site streeft de Ecuadoraanse overheid met het programma “Nul fossiele brandstoffen op de Galapagoseilanden” er naar om de energievoorziening van de eilandengroep volledig naar hernieuwbare energiebronnen om te zetten. Dit beleid is gericht op een efficiënter energieverbruik, het gebruik van wind- en zonne-energie, en de vervanging van fossiele brandstoffen door zuiver plantaardige oliën. De planning is om de olie van de inheemse plant Jatropha Curcas te gebruiken als biobrandstof, die door binnenlandse productie op het vasteland beschikbaar wordt gemaakt.

 

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel