Op 2 en 3 april heeft Siemens Smart Infrastructure (SI) samen met klanten een Digital Journey 2Smart Infrastructure gemaakt. Het gezelschap bezocht de Hannover Messe, waar Siemens de laatste innovaties toonde op het vlak van intelligente energiedistributie, power management en digitalisering.

Circa 30 klanten van groothandel Technische Unie en 70 overige afnemers van Siemens-producten reisden mee met de bus naar hotel Klosterpforte in Marienfeld. Als introductie op het beursbezoek werden ze door Hans van Spronsen, business unit manager low voltage, bijgepraat over de megatrends van deze tijd, waaronder digitalisering en de opkomst van hernieuwbare energiebronnen. In het kader van de energietransitie worden gebouwen steeds meer een actief onderdeel van slimme energienetwerken. Siemens maakt met innovatie (digitale) oplossingen de transformatie naar het ‘gebouw van de toekomst’ mogelijk.

Energiereductie
Via de koppeling met het cloud-platform MindSphere wordt data opgeslagen, die bijvoorbeeld afkomstig is van de energiemeters. Met apps kan het energieverbruik inzichtelijk worden gemaakt en kunnen eigenaren en beheerders van gebouwen op basis van data steeds eenvoudiger maatregelen nemen om het energieverbruik van hun panden terug te dringen.

Digitalisering
Gastspreker Frans Feldberg, professor of data driven business innovation aan de VU Amsterdam, vertelde over de toegevoegde waarde die (big) data en de analyse ervan voor ieder bedrijf creëren. Merijn Dijkema, productmanager energieverdeelcomponenten en -systemen illustreerde dit aan de hand van het Siemens-portfolio. Hij schetste de voordelen van energiemanagement en stelde de nieuwe generatie 3VA2 en 3WL vermogensautomaten met communicatie-oplossingen voor. Onder andere intelligente energiemeters en oplossingen voor power monitoring zoals Siemens powermanager software maken de energiedistributie steeds duurzamer en slimmer. De dag werd afgerond met een sfeervol diner in de monastery cellar en een demonstratie van een AR-applicatie van Sivacon energieverdelers en railkanaal.

MindSphere in de praktijk
Dag twee stond volledig in het teken van het beursbezoek. Siemens toonde op de Hannover Messe onder meer MindSphere in de praktijk. Na een rondleiding over de Siemens-stand konden de deelnemers de rest van de dag naar eigen inzicht doorbrengen op de beursvloer. Tijdens de terugreis naar Nederland genoten ze van een diner bij Van der Valk in Hengelo. De afsluiter van een informatief beursbezoek met veel innovatie en nieuwe indrukken.

Vervolgworkshop nieuwe businessmodellen
Als opvolging van deze ‘Digital Journey” gaat Siemens samen met business partners en professor Feldberg een workshop organiseren in het Mindsphere Application Center in Neurenberg. Ze gaan er samen nieuwe businessmodellen ontwikkelen en brainstormen over nieuwe applicaties. Heeft u interesse om een vervolg te geven aan deze digitale reis, neem dan contact op met Ron Nielen.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel