Omdat digitale processen alles volkomen veranderen, van het ontwerpen van gebouwen tot en met de fabricage van motoren, gaat de metamorfose van idee tot innovatie sneller dan ooit. Bovendien volgen technologieën en bedrijfsmodellen elkaar in een zo hoog tempo op, dat soms hele industrietakken worden ontwricht. We spreken dan van disruptie. Digitalisering is de aanjager achter tal van dit soort disruptieve veranderingen. En hoewel Siemens deze ontwikkeling actief helpt vormgeven, blijven wij ook trouw aan een van onze meest gekoesterde tradities: het op waarde schatten van briljante geesten als bron en motor van elke innovatie.

Dubbelklik de film om deze op volledig scherm te zien

Elke innovatie begint met een idee

Plethora, een start-up uit San Francisco, ontwikkelt plugins voor CAD-programma’s die het proces van prototyping aanzienlijk versnellen.

Dat geldt zowel in onze dagen als toen Werner von Siemens de wijzertelegraaf uitvond, die de overdracht van berichten drastisch versnelde. Werner von Siemens – dit jaar twee eeuwen geleden geboren – ontwikkelde een idee tot een technologie die revolutionair zou blijken. Tegenwoordig spreken we van disruptie, hét buzzword van vandaag als het gaat om innovatie. En dat is niet voor niets. Want nog nooit zijn technologieën en bedrijfsmodellen die hun sectoren wezenlijk veranderen elkaar zo snel opgevolgd als nu, in het tijdperk van de digitalisering. Wat vandaag geldt, kan morgen alweer achterhaald zijn.  Bedrijven die alleen bestaande technologieën verder ontwikkelen en verbeteren, lopen het risico achterop te raken. Het zijn vaak start-ups, die de nieuwe regels bepalen van de markten waarin grote concerns actief zijn. Dat komt doordat deze jonge bedrijven zich onderscheiden door hun bijzondere inventiviteit en snelheid.

“Ideeën op zich hebben weinig waarde. Het belang van een innovatie is gelegen in de praktische uitwerking ervan, in het denkwerk dat eraan ten grondslag ligt, en in de inspanningen en het geld dat er in wordt gestoken.”  Werner von Siemens, 1865

Om tot de meest innovatieve bedrijven ter wereld te blijven behoren, maakt Siemens zich de mentaliteit van start-ups steeds meer eigen. Siemens heeft haar bestaande relaties met start-ups gebundeld in de in oktober 2016 opgerichte unit next47 en stelt zich zo actief open voor disruptieve ideeën. De focus ligt op kunstmatige intelligentie, autonome machines, netwerkgebaseerde (e-)mobiliteit, gedistribueerde elektrificering, en blockchain-toepassingen. Next47 kent een hoge mate van zelfstandigheid, maar heeft dankzij de nabijheid van Siemens toegang tot klanten en kan nieuwe concepten snel uitproberen in een industriële praktijkomgeving. Jeremy Herrman, medeoprichter en CTO van de start-up Plethora, prijst de samenwerking met Siemens: “Het is geweldig dat wij nu kosteloos toegang hebben tot ondersteuning en software. Er zijn maar weinig grote ondernemingen met zo’n samenwerkingscultuur.” Plethora, een start-up uit San Francisco, ontwikkelt plugins voor CAD-programma’s die het proces van prototyping extreem versnellen.

Roland Gersch van start-up Caterva heeft een energieopslagsysteem ontwikkeld dat een particuliere woning in een stroomopslagstation verandert.

De inventieve geest

Netwerken met anderen, samen dingen ontwikkelen en de uitroep “dat kan niet” beantwoorden met “kan niet, bestaat niet”, dat kenmerkt de mensen die de door Siemens toegekende prijs ‘Uitvinder van het jaar’ hebben gewonnen. “Als anderen zeggen ‘dat is onmogelijk’, dan stroop ik mijn mouwen juist op,” vertelt Roland Gersch over wat hem motiveert. Bij Caterva, een door Siemens opgerichte start-up, heeft hij met collega’s “een energieopslagsysteem ontwikkeld dat een particuliere woning verandert in een stroomopslagstation, dat stroom aan het net levert én geld oplevert.” Dit heeft hem de titel Uitvinder van het jaar in de categorie Open Innovation opgeleverd. Dezelfde instelling is duidelijk aanwezig bij uitvinders die meedingen in de Duitse uitvinderswedstrijd “Jugend forscht” (Jonge onderzoekers), waarbij Siemens in 2017 als nationaal mentor fungeert, net als voor tal van wetenschappers over de hele wereld, die met Siemens in onderzoeksprojecten samenwerken.

Open staan voor innovatieve ideeën, of ze nu van binnen of buiten de onderneming afkomstig zijn, is nodig als Siemens succesvol wil zijn in een omgeving die zich kenmerkt door acceleratie, disruptieve technologieën en nieuwe bedrijfsmodellen. In deze omgeving vertrouwt Siemens op één constante: ingenieuze geesten die hun ideeën tot innovaties ontwikkelen. Op deze manier maakt Siemens digitalisering niet alleen mogelijk, maar geeft ze hier ook actief mee vorm aan.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel