Zeven technische professionals van USG Engineering volgen de e-cursus Nettechniek in combinatie met klassikale lessen. Ze ervaren ‘blended learning’ als optimale leervorm. “Je onthoudt de stof beter als je hem op twee manieren uitgelegd krijgt.”

Eén keer per maand geeft Chris Bongaerts van Siemens Training een middag cursus bij USG Engineering in Zwolle. Het is een plezier om hem voor de klas te zien staan. Met behulp van zelf geknutselde apparatuur behandelt hij op laagdrempelige en humoristische wijze de stof uit de e-cursus. Cursisten kunnen vrijuit vragen stellen. Regelmatig peilt Chris of ze de stof ook echt begrepen hebben. Wat was ook alweer het verschil tussen blind- en watt-stroom? Waarom zijn de transformatoren van netvoedingen tegenwoordig zo klein? Af en toe schotelt hij de groep een echte hersenkraker voor.

Stevige basis

“Een groot deel van onze technische professionals – van werkvoorbereiders tot engineers – zijn werkzaam bij netbeheerders”, vertelt Ruud Rooijakkers, key accountmanager bij USG Engineering. “Het is belangrijk dat ze weten hoe elektriciteit zich gedraagt in de netwerken en hoe dit het materiaal beïnvloedt waaruit netwerken bestaan. Met de e-cursus, die ik ook zelf aan het volgen ben, verwerf je een stevige basis. De combinatie met klassikale lessen zorgt ervoor dat je de materie nog beter begrijpt.”

Zij-instromers

Chris Bongaerts legt de stof eenvoudig en aanschouwelijk uit. Dit maakt de cursus ook geschikt voor zij-instromers, die volgens Sander Smit van Siemens Training hard nodig zijn: “Door de vergrijzing en veranderingen in het opleidingstraject loopt het tekort aan vakkrachten met gefundeerde elektrotechnische kennis op. Juist deze mensen zijn echter nodig om de energietransitie op gang te brengen. Het aantal jonge elektrotechnische hbo’er en mbo’ers is beperkt. Door het opleiden van zij-instromers kunnen we het arbeidspotentieel vergroten. De e-cursus Nettechniek, al dan niet gecombineerd met klassikale lessen, is een prima manier om de materie te gaan beheersen.”

“Opleiding verhoogt onze toegevoegde waarde voor klanten”

Ruud Rooijakkers en Gerrit van Harn, beiden werkzaam bij USG Engineering, zijn in januari gestart met de e-cursus Nettechniek en volgen daarnaast maandelijks één klassikale les. Hoe ervaren ze dit traject?

Waarom volgen jullie de e-cursus Nettechniek?

Gerrit: “Ik heb een bouwkundige achtergrond en was jarenlang toezichthouder/projectleider op grote bouwwerken. Sinds 2013 houd ik toezicht op hoogspanningswerkzaamheden. Ik heb vaak een andere kijk op basisbegrippen dan iemand met een elektrotechnische achtergrond. Vandaar mijn interesse voor de e-cursus.”

Ruud: “Als key accountmanager bedien ik al veertien jaar klanten in de hele energieketen: van de opwekking tot de distributie. Daaronder vallen ook commerciële activiteiten en het dichttimmeren van contractvoorwaarden. Ik heb een bedrijfskundige opleiding en wil mijn technische kennis verdiepen om een gelijkwaardigere gesprekspartner voor klanten te zijn. Het gaat mij vooral om begripsvorming en niet om technische details.”

Valt de zelfstudie mee?

Gerrit: “Het is veel stof en het gaat hard. Je kan het geen week laten liggen. De e-cursus vergt discipline en regelmaat. Met de eerste module ben ik tien uur bezig geweest, maar inmiddels gaat het veel sneller. Dit komt doordat Chris steeds uitgaat van de zelfde principes die in de eerste modules behandeld zijn. De test aan het einde van iedere module doe ik nooit op dezelfde dag, om er zeker van te zijn dat ik de materie ook werkelijk begrepen heb.”

Wat vinden jullie van de klassikale bijeenkomsten?

Gerrit: “Heel fijn! Je onthoudt meer als je het op twee manieren uitgelegd krijgt. Chris visualiseert de stof met simpele voorbeelden. Je krijgt inzicht in en gevoel bij waar je dagelijks mee bezig bent.”

Ruud: “Ik vind de video’s in de e-cursus op zich al heel verhelderend, maar tijdens de klassikale bijeenkomst kun je moeilijke onderdelen nog een keer herhalen. Chris maakt de stof heel toegankelijk en geeft bovendien op een leuke manier les.”

Wat hoop je van deze cursus op te steken?

Gerrit: “Ik zit veel in de verbindingen tussen de stations en wil kabels blind kunnen uitrekenen. Hoewel daar modellen voor zijn, wil ik weten wat erachter zit en hoe het werkt. Daardoor kan ik beter meedenken met de klant. Ik houd toezicht op hoogspanningsprojecten. Als het fout gaat, kan het goed fout gaan! Als toezichthouder wil ik niet alleen veel van veiligheid afweten, maar ook de techniek begrijpen.”

Ruud: “Met deze cursus laden we onze technische professionals met de juiste kwalificaties, waardoor zij nog meer toegevoegde waarde kunnen leveren aan onze klanten.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel