De Turkse suikerfabrikant Amasya Sugar (Amasya Şeker Fabrikası A.Ş.) rust zijn complete laagspanningsenergieverdeling uit met systemen en componenten van Siemens. De nieuwe apparatuur zorgt voor de veilige en onderbrekingsvrije verdeling van de stroom, opgewekt door vier gasturbines. Met behulp van intelligente acquisitie en analyse van energiedata is het nu mogelijk, de energiestromen van de complete productie-installatie te bewaken en zo nodig bij te sturen. Dit verbetert de efficiëntie in energieverbruik en de beschikbaarheid van de installatie aanzienlijk.

SIVACON S8

De dimensionering en projectering van de elektrische energieverdeling werd gerealiseerd met behulp van de softwaregebaseerde planningstool SIMARIS, rekening houdend met alle veiligheidseisen. Tot de leveringsomvang behoren honderd velden van de laagspanningsschakelinstallatie SIVACON S8, 110 communicerende 3VA compacte vermogensschakelaars, 22 open vermogensschakelaars 3WL als bescherming van de hoofdstroomcircuits, alsmede ruim twintig meetapparaten van het type 7KM PAC4200 en 7KM PAC3100. Het powermanager softwareprogramma verzamelt en analyseert de met de meetapparatuur verkregen energiedata. De opdracht voor de installatie van de componenten verstrekte de suikerfabriek aan het Turkse installatiebureau ELTES Elektrik İnş. Taah. San. Ve Tic. A.Ş.

Vermogensschakelaar 3VA

Het SIVACON S8 laagspanningsenergieverdeelsysteem wordt gebruikt voor de hoofdverdeelinrichting. Dankzij zijn ‘double front’ ontwerp bevat dit systeem tot wel dertig procent minder koper dan conventionele systemen. Kern van het systeem is de modulair opgebouwde compacte vermogensschakelaar 3VA uit het Sentron-portfolio met elektronische uitschakeling (ETU’s). Compacte vermogensschakelaars beschermen in gebouwen of industriële installaties bekabeling en elektrische lasten tegen schade en uitval, veroorzaakt door storingen zoals kortsluiting of overbelasting. Daarnaast registreert de compacte vermogensschakelaar 3VA (ETU850) stroom-, spannings-, vermogens- en energiewaarden, alsmede diagnosegegevens, en kan hij naadloos worden geïntegreerd in overkoepelende automatiserings- en energiemanagementsystemen.

Zesduizend ton per dag

Bij de suikerfabriek Amasya Sugar verzamelen de meetapparaten alle energie- en installatiegegevens en geven deze via een Ethernet-interface direct door aan het energiemanagementsysteem. Operators hebben zo op elk moment een actueel overzicht over het stroomverbruik van de gehele installatie en kunnen complete belastingsprofielen weergeven. Alle elektrische lasten kunnen via het systeem worden aangestuurd en gereguleerd. De suikerfabriek Amasya Sugar is al sinds 1954 in bedrijf, en verwerkte toen 1.800 ton suikerbieten per dag. Inmiddels heeft de fabriek die capaciteit weten uit te breiden tot zesduizend ton per dag. De managers van de fabriek hebben vanaf het allereerste begin gekozen voor energiesystemen van Siemens. Deze worden nu volledig vervangen door nieuwe systemen en componenten van Siemens.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel