In de Eerste en Derde Haven van Scheveningen kunnen zeeschepen voortaan gebruik maken van walstroom. Op 8 maart is de nieuwe walstroominstallatie door de gemeente, bedrijven en omwonenden symbolisch aangesloten. Amper twee minuten nadat de stekker erin was gegaan, werd het een stuk stiller in de haven.

Dankzij de walstroomvoorziening hoeven zeeschepen die in de haven liggen geen dieselaggregaat meer te laten draaien om LR_Siemens_Walstroom_8075elektriciteit op te wekken. Dat is goed voor de luchtkwaliteit én reduceert de geluids- en trillingsoverlast voor omwonenden. Daarmee levert de walstroomvoorziening een bijdrage aan de leefbaarheid in de haven. Ze levert groene stroom, afkomstig uit Nederlandse bronnen.

Acht nieuwe aansluitpunten

Kotters, kleine vissersschepen en plezierschepen kunnen in Scheveningen Haven al langer walstroom afnemen. De installaties die zij benutten, zijn niet geschikt voor de zeeschepen van twee visserijreders en RWS die in de haven liggen. Deze schepen, met een lengte tot 126 meter, kunnen voortaan gebruik maken van acht nieuwe aansluitpunten in de Eerste Haven en twee aansluitpunten in de Derde Haven.

Actieplan Luchtkwaliteit

Rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon laat haar trawlers aanpassen om de walstroom te kunnen afnemen. Dit sluit aan bij het MVO-beleid LR_Siemens_Walstroom_8086van de rederij, die haar CO2-voetafdruk aan de wal voor 2021 met 20% wil reduceren. Naast Cornelis Vrolijk/Jaczon gaan ook de rederij van RWS en rederij Van der Zwan gebruik maken van de walstroomvoorziening. De gemeente Den Haag financierde het ontwerp en de realisatie, inclusief vijf jaar onderhoud en exploitatie, via het Actieplan Luchtkwaliteit van het Rijk. De rederijen die de walstroom afnemen, waren nauw bij het traject betrokken om de voorziening veilig te maken voor gebruikers en passanten op de kade.

Energieverdeler

De Klaver Giant Groep is door de Gemeente Den Haag geselecteerd om als hoofdaannemer de totale walstroominstallatie te
LR_Siemens_Walstroom_8058realiseren en te onderhouden. Siemens was binnen het Design & Build traject partner van de Klaver Giant Groep voor het leveren van de laagspanningscomponenten en de behuizing voor de energieverdeler, inclusief de omkeerschakelaars die de walstroom kunnen omzetten van 50 Hz naar 60 Hz. Van der Sijs Techniek & Automatisering was partner voor het ontwerp en de assemblage van de energieverdeler met de Siemens-componenten. “Deze walstroomvoorziening geeft concreet invulling aan de klimaatdoelstellingen van Parijs”, zegt Hans van Spronsen van Siemens Energy Management.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel