De stad Rotterdam gaat de komende twee jaar het aantal openbare laadpunten voor elektrische auto’s fors uitbreiden. Er komen zo’n 1.800 nieuwe laadpunten bij. Ook in andere gemeenten binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) wordt het netwerk van laadpunten uitgebreid om elektrisch rijden te faciliteren.

Om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren, heeft de stad in haar Koersnota Schone Lucht 2015-2018 specifieke maatregelen geformuleerd, waaronder het stimuleren van elektrisch vervoer. Dit betekent dat er voldoende laadpunten moeten zijn. Momenteel telt Rotterdam zo’n veertienhonderd openbare en vijfhonderd private laadpunten. Dat zijn 950 laadpalen, aangezien een laadpaal twee oplaadpunten heeft.

Explosieve groei

In 2013 stonden er in de Rotterdamse openbare ruimte nog maar 97 laadpalen. De laadinfrastructuur en het gebruik ervan zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. En die ontwikkeling zet door: maandelijks ontvangt de gemeente vijftig tot tachtig aanvragen voor nieuwe laadpunten. Rotterdam verwacht dat er eind dit jaar 11,7 miljoen schone kilometers op de teller staan.

Samen aanbesteden

Bij de aanbesteding van de nieuwe laadinfrastructuur bundelde Rotterdam de krachten met andere gemeenten uit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Gouda. In totaal deden zeventien gemeenten mee, goed voor vierduizend extra laadpunten. Het was de eerste keer dat een aanbesteding voor laadinfrastructuur zo grootschalig in de markt werd gezet. EV-Box b.v., marktleider in laadpalen en diensten voor elektrische voor elektrische auto’s, gaat de laadpalen leveren.

Goed beveiligd

In de laadpalen zitten onder meer aardlekschakelaars, installatieautomaten, magneetschakelaars en de benodigde klemmen van Siemens. “Daarmee beveiligen we de energievoorziening van de laadpalen tegen kortsluiting en overbelasting en schakelen we het laadproces”, aldus Product Manager Werner van Vliet. “EV-Box b.v. heeft de laadpalen met onze componenten erin bij diverse testinstanties laten testen en de benodigde certificaten gekregen.” Onder meer in de provincie Gelderland plaatste EV-Box b.v. zo’n duizend soortgelijke laadpalen.

Reageer op dit artikel