Met de Sion 3AE5 heeft Siemens haar portfolio vacuüm vermogensschakelaars voor middenspanning-energieverdeling uitgebreid. De nieuwe vermogensschakelaar wordt gebruikt als voedingsschakelaar in luchtgeïsoleerde middenspanningsinstallaties.

Vergeleken met zijn voorganger kan de Sion 3AE5 met een nominale spanning van 17,5 kilovolt (kV) hogere nominale kortsluitstromen tot 31,5 kiloampère (kA) verwerken en nominale bedrijfsstromen tot 2500 ampère (A) voeren. De nieuwe, bredere aandrijvingsbehuizing biedt plaats voor een extra onderbreker en dus voor meer flexibele opties voor gebruik. De vermogensschakelaar kan worden uitgebreid met verschillende onderbrekings- en vergrendelingsmechanismen. De elektrische inschakelblokkering vergroot de veiligheid. Als essentieel onderdeel van een schakelinstallatie schakelen vermogensschakelaars betrouwbaar alle bedrijfs- en foutstromen, verzorgen de laststroom in het netwerk en beschermen het distributienet en de verbonden lasten tegen kortsluitingen. Typische toepassingsgebieden zijn ringvormige distributienetwerken en trafostations, wind- en zonne-energie-installaties, en stroomdistributie in industriële installaties.

Dertigduizend keer schakelen

In tegenstelling tot gas-geïsoleerde schakelaars onderbreken vacuüm vermogensschakelaars de vlamboog in een vacuüm onderbreker. De hermetisch afgesloten vacuüm onderbrekers zijn over het algemeen onderhoudsvrij en ongevoelig voor omgevingsinvloeden. Omdat in een vacuüm geen oxidatie plaatsvindt, blijven de contacten altijd schoon en garanderen ze een consistent schakelbedrijf tijdens de gehele levensduur. Dit maakt de nieuwe Sion 3AE5, net als alle vacuüm vermogensschakelaars in de Sion-serie, bijzonder onderhoudsarm: er zijn onder normale omgevingsomstandigheden tussen -5°C en 55°C tot wel tienduizend schakelingen mogelijk zonder nasmeren of aanpassingen. Met onderhoudsbeurten kan het apparaat wel dertigduizend keer schakelen. De Sion 3AE5 vacuüm vermogensschakelaars zijn naar keuze verkrijgbaar voor vaste inbouw of als uitschuifmodule. Verschillende laagspanningstekkers of klemmen vereenvoudigen de installatie. Dankzij de grote keuze aan pool-middenafstanden en sleutelbreedtes, in combinatie met de uitgebreide installatietoebehoren, is ook modernisering van bestaande schakelpanelen eenvoudig mogelijk.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel