Zwavelhexafluoride (SF6), onder meer toegepast als isolatiegas in hoogspanningsschakelaars, is een broeikasgas. In het Kyoto-protocol is afgesproken om het vrijkomen ervan in de atmosfeer te voorkomen. Eigenaren van hoogspanningsinstallaties zijn wettelijk verplicht lekkages actief te monitoren en te rapporteren. De hoogspanningstak van Siemens Energy Management in Amersfoort heeft hiervoor een IoT-gassensor ontwikkeld.

“Het is al jaren mogelijk om lekkages van SF6 in schakelinstallaties te meten met sensoren”, vertelt Bastiaan Brand, manager new business, technology and innovation bij Siemens in Amersfoort. “De kostprijs hiervan stond echter niet in verhouding tot de hoogte van de boetes die bedrijven kunnen krijgen als ze een lekkage hebben. In de praktijk zagen we dat de markt deze investering te groot vond. Aangezien wij een groot aantal oudere hoogspanningsinstallaties onderhouden, zijn we gaan nadenken over een goedkopere oplossing. De ontwikkeling van het Internet of Things (IoT) bood ons speelruimte om een kleinere sensor te combineren met een betaalbaar datanetwerk. We hebben een communicatiechip op basis van radiotechnologie ingezet die op batterijen werkt en minimaal zes jaar meegaat. Deze hebben we geïntegreerd in een sensor die verbonden is met het SF6-gas in de schakelinstallaties. Middels een door ons ontwikkeld algoritme kunnen wij de hoeveelheid gas exact bepalen.”

 

Onderhoud voorspellen

De Gas Density Sensor – communicatie- en sensortechnologie in één apparaat – kan de gasdichtheid tot op 0,5% procent nauwkeurig bepalen. Siemens heeft hem in samenwerking met de markt het afgelopen jaar uitgebreid getest en in november 2018 gepresenteerd tijdens de European Utility Week in Wenen. De IoT-sensor kan rekenen op veel (inter)nationale belangstelling. Hij kan via een software interface gekoppeld worden met netwerken van klanten of bijvoorbeeld MindSphere, het cloud-platform van Siemens voor de industrie- en energiemarkt. Binnen MindSphere is een app beschikbaar voor de (wettelijk verplichte) monitoring

van de SF6-waarden. Men kan een sensor netwerk ook los kopen en zelf een app ontwikkelen voor het verwerken van de data die door Siemens ter beschikking worden gesteld. Brand: “We bekijken momenteel samen met klanten welke bijkomende diensten we kunnen aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld op basis van historische SF6-waarden onderhoud gaan voorspellen, wat belangrijke informatie is voor het stellen van prioriteiten in je OPEX-budget.”

Nieuwe ontwikkelingen

“Nu we de communicatietechnologie onder de knie hebben, kijken we ook naar verdere digitalisering van hoogspanningsapplicaties. We hebben hiervoor alle benodigde capaciteiten in huis. Ons team heeft universitaire (detail)kennis van hoogspanningsapparatuur- en techniek. We doen actief aan R&D en hebben veel kennis van serviceactiviteiten. Op die manier pakken we samen met de markt nieuwe vraagstukken en uitdagingen aan.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel