In Duitsland is vlamboogbeveiliging een verplicht onderdeel van elektrotechnische installaties. Naar verwachting wordt deze technologie over enkele jaren ook in Nederland verplicht. De Multiseed-fabriek van Cargill in Amsterdam deed een pilot met vlamboogdetectie en kwam tot de conclusie dat de brandveiligheid van haar installaties goed op orde is.

De meeste branden in woningen en gebouwen ontstaan vanuit de elektrische installatie. Veelal is de oorzaak een vlamboog, die kan optreden door beschadigde kabelisolatie, geplette leidingen, afgebroken stekkers of losse contacten. Bij een kortsluiting spreekt men van een parallelle vlamboog. Installatieautomaten beveiligen tegen dit fenomeen. Ze beveiligen echter niet tegen een seriële vlamboog. Een vlamboogbeveiliging beveiligt tegen zowel parallelle als seriële vlambogen. Met het oog op de optimale beveiliging van haar installaties besloot de Multiseed-fabriek van Cargill in Amsterdam als eerste in Nederland om in vlamboogdetectie (Arc Fault Detection – AFD) te investeren.

Risico’s uitsluiten

De fabriek produceert raapzaad- en zonnebloemolie. Ze heeft een raffinaderij en een extractie-afdeling, waar olie met hexaan uit geplette zaden wordt getrokken. “De beveiliging van onze installaties heeft de hoogste prioriteit”, vertelt projectmanager Martin Blommestijn. “Voor ons is het geen optie dat klanten door ongeplande downtime op hun levering moeten wachten of dat we te maken krijgen met off-spec producten. Onze extractie-afdeling is een ATEX-omgeving. Vooral daar kan vonkvorming tot problemen leiden. We doen er dan ook alles aan om dit te voorkomen.”

Nieuwe verdelers

Naast de wettelijk verplichte standaardbeveiliging investeert Cargill graag in het uittesten van nieuwe, innovatieve technologie. Het kwam volgens Blommestijn goed uit om de AFD-componenten van Siemens toe te passen: “Wij wilden een aantal laagspanning-verdeelkasten vervangen in onze raffinaderij, het extractiegedeelte en op kantoor. Het leek ons interessant om deze meteen uit te rusten met de AFD-componenten. Zo konden we de AFD-componenten uittesten in drie verschillende omgevingen.”

Goed beveiligd

Cargill heeft een aantal kasten met vlamboogdetectie geplaatst. De implementatie van de AFD-componenten leidde niet tot storingen. Een teken dat de brandveiligheid van de installaties goed op orde is. “Wij investeren dan ook veel in preventie”, zegt maintenance engineer Chris Vergouwe. “Zo inspecteren we kabelverbindingen regelmatig met infrarood-technologie. Een risico kan echter in een klein hoekje zitten. Een losse stekker volstaat om een vlamboog te laten ontstaan. Beschadiging van kabels zie je vaak pas op het moment dat de kabel zwart kleurt. Met vlamboogdetectie ben je er tijdig bij en voorkom je problemen.”

Hoger niveau

De implementatie van de AFD-technologie heeft aangetoond dat de Multiseed-fabriek geen problemen heeft met parallelle of seriële vlambogen. Een geruststellende gedachte. Maar wat als er na de implementatie van AFD toch een storing zou optreden? Ook dat is volgens Vergouwe geen reden tot paniek. “Je kunt de AFD van de automaat afkoppelen om rustig te zoeken naar de oorzaak terwijl de groepen gewoon in bedrijf blijven. Daardoor zijn ook veel combinaties te maken met verschillende typen installatieautomaten en aardlekautomaten.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel