Op het IT Room Infra event vorige maand in Den Bosch presenteerde Siemens het nieuwe energiemanagementsysteem voor datacenters. Hiermee kan men energiemetingen verrichten én direct factureren vanuit het systeem. “Een handige oplossing voor co-locators die binnen datacenters vloerruimte huren en worden belast op basis van de hoeveelheid kilowattuur die ze verbruiken”, aldus Jeroen Voeten, Business Consultant bij Siemens Building Technologies (BT).

Siemens maakt deel uit van de branchegroep IT Room Infra, die zich richt op het duurzaam en efficiënt inrichten van datacenters. Dit is een groeimarkt, want de vraag naar dataopslag wordt steeds groter. Op 15 november deelden Siemens BT en Siemens Energy Management (EM) een stand op de beurs IT Room Infra. Jean-Paul Lorrier, Business Consultant Datacenters, blikt terug op een geslaagd evenement: “Deze beurs is een prima platform om kennis te delen en te netwerken. Het is goed om iedereen die actief is binnen de wereld van datacenters weer eens te spreken.”

Maximale up-time

Voor Siemens is digitalisering, en daarmee ook het inrichten van datacenters, een strategische pijler. Het bedrijf levert geïntegreerde maatoplossingen op het gebied van energieverdeling, IT, brandveiligheid, toegangscontrole, bewaking en gebouwautomatisering. De dienstverlening gaat ver: van het opstellen van life cycle modellen voor datacenters tot de financiering van de benodigde technologie. Lorrier: “Bij het ontwerpen en inrichten van een datacenter adviseren wij zo breed mogelijk. We denken vanuit de keten en kunnen specifieke toepassingen zoals UPS-noodstroomsystemen, koeling en generatoren met producten uit ons eigen portfolio integreren.”
Jeroen Voeten: “Imago is alles voor datacenters. De up-time moet maximaal zijn. Alle technische incidenten die down-time kunnen veroorzaken, moeten worden voorkomen. Denk aan kortsluiting, brand en datalekken. Dit vereist permanente monitoring en het tijdig signaleren van storingen.”

Desigo CC

Bezoekers van de IT Room Infra maakten kennis met het multidisciplinaire gebouwmanagementsysteem Desigo CC, dat alle installaties in een gebouw integreert: van verwarming tot ventilatie en airco, en van brandbeveiliging- en bewakingssystemen tot energiebeheer, verlichting en zonwering. Desigo CC wordt door diverse datacenters ingezet als ‘oren en ogen’ van het gebouw: één beheerplatform waarmee men alle disciplines kan aansturen en monitoren. Als open platform ondersteunt Desigo CC veel standaardprotocollen. Hierdoor kan men installaties van verschillende leveranciers integreren. Voeten: “Als we straks met deze applicatie de cloud ingaan, kunnen we op afstand veel monitoren. Ook krijgen klanten in de toekomst nog meer ruimte om zelf te engineeren.”

Reageer op dit artikel