Siemens en Iljin Electric, een Koreaanse producent van elektrische systemen en gasgeïsoleerd schakelmaterieel (GIS), hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van een SF6-vrije GIS voor het 170 kilovolt (kV) spanningsniveau.

Deze technologie is al door Siemens ontwikkeld voor toepassingen tot 145 kV. Deze GIS gebruikt behandelde lucht (ook wel “schone lucht” genoemd) in plaats van zwavelhexafluoride (SF6) als isolatiemedium. “Dit maakt de GIS milieuvriendelijk. Bovendien zijn tijdens de productie, bedrijf en recycling geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. De GIS kan daarnaast bij extreme temperaturen worden ingezet en bovendien hoeven de gebruikte hoeveelheden fluorgas niet te worden gemeld”, legt Ralf Christian, CEO van de Siemens-divisie Energy Management uit.

Schone-luchttechnologieën

Hoogspanning-stroomonderbrekers en gasgeïsoleerde schakelingen met SF6 als isolatie-, schakel- en doofmedium blijven deel uitmaken van ons productaanbod. Zij vormen de basis voor deze nieuwe ontwikkeling, die dankzij vacuümschakeltechniek en zogenoemde schone-luchttechnologieën helemaal zonder SF6 kunnen functioneren. Een vacuüm-vermogensschakelaar zorgt voor het schakelen en het onderdrukken van de vlamboog, terwijl industrieel behandelde en gereinigde lucht de stroomvoerende geleiders in de behuizing isoleert.

Milieuvriendelijk

“We zijn erg blij om samen met Iljin te werken aan de ontwikkeling en productie van een milieuvriendelijke 170 kV GIS in Korea,” aldus Cedrik Neike, lid van de raad van bestuur van Siemens AG. “Met de ontwikkeling van deze innovatieve producten dragen we bij aan het toekomstige milieuvriendelijke energielandschap van Korea.”

Nadat in juni 2018 de eerste vacuümvermogensschakelaars en stroomtransformators met schone lucht voor het Duitse 110 kV hoogspanningsnet in gebruik werden genomen, zal nu apparatuur voor het 170 kV-spanningsniveau worden ontwikkeld.

Jung-Suk Huh, CEO van Iljin: “Door de ontwikkeling van deze moderne GIS op basis van de uitgebreide technologische ervaring en kennis van onze twee ondernemingen kunnen we voldoen aan de vraag van Korea naar milieuvriendelijke producten.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel