In de bouwsector is BIM (Building Information Modelling) de standaard aan het worden. Ook bij de realisatie van datacenters is het inmiddels gebruikelijk om eerst virtueel te bouwen en pas daarna in het echt.

Engineer André van der Ende is BIM-Specialist binnen Siemens Energy Management, dat betrokken is bij de realisatie van diverse datacenter projecten wereldwijd. “Steeds vaker vragen opdrachtgevers ons om ontwerpen in 3D aan te leveren, zodat ze geïntegreerd kunnen worden in een BIM-model. Siemens heeft een BIM-bibliotheek opgezet met Revit bestanden van onder andere transformatoren, verdelers, railkanaalsystemen en andere producten voor datacenters. Ieder project is uniek en vraagt om specifieke oplossingen, maar de basis staat.”

Optimale coördinatie

Voor Siemens Energy Management ligt de focus bij datacenter projecten vooral bij de energieverdeling. Aangezien er soms kilometers Busbar railsystemen in een nieuw te bouwen datacenter moet worden toegepast is de integratie en coördinatie met systemen van andere leveranciers zoals CV- en sprinklerinstallaties erg belangrijk. Datacenters hebben op relatief weinig vierkante meters te maken met veel stroom. Om de veiligheid en continuïteit te borgen, moeten alle technologiecomponenten naadloos op elkaar aansluiten. Van der Ende: “Het gaat soms om millimeters. Digitaal ontwerpen leidt tot een optimale coördinatie tussen alle betrokken disciplines. Het grote voordeel is dat je clashes al in de ontwerpfase kunt oplossen. Dit reduceert de kans op fouten tijdens de uitvoering en daarmee ook de faalkosten. Ook wordt de doorlooptijd van de montage op site verkort. Je stopt wat meer tijd in het ontwerp en de afstemming met alle betrokken, maar dat win je absoluut terug in de realisatie.”

Onderhoudsvoordelen

“Bovendien kun je later het BIM-model aanvullen, zodat je jarenlang het onderhoud van je installaties kunt verzorgen. Van een goed bijgehouden BIM-model plukt elk datacenter de voordelen. Als Siemens zijn we inmiddels ook pilots aan het draaien met diverse virtual- en augumented reality oplossingen voor verdelers en busbar systemen in datacenters. Ook dit biedt onderhoudsvoordelen. We zijn ervan overtuigd dat BIM de komende jaren nog een hoge vlucht gaat nemen.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel