Vermogensschakelaars beveiligen elektrische voorzieningen en borgen daarmee de veiligheid van productiemedewerker en de continuïteit van de productie. Tegenwoordig kunnen oudere exemplaren snel worden vervangen. Het brouwproces in de Brand Brouwerij hoefde hiervoor slechts vier uur te worden stilgelegd.

De Brand Brouwerij in het Limburgse Wijlre is de oudste bierbrouwerij van Nederland. Ze werd opgericht in 1871 en in 1989 overgenomen door Heineken. In het productiegedeelte hadden drie vermogensautomaten het einde van hun levensduur bereikt. De brouwerij en haar e-contractor Spie Nederland lieten ze vervangen door SENTRON 3WL en 3KD vermogensautomaten van Siemens. Deze klus werd geklaard door Santon Circuit Breakers Services uit Rotterdam, specialist in vermogensschakelaars en alles wat daarbij hoort: advies, selectiviteitsstudies, engineering, installatie, inspecties en onderhoud. “Wij werken merkonafhankelijk”, vertelt Operations Manager Hans de Beij. “Met Siemens zijn we een samenwerking aan het opzetten voor laagspanningsvermogensautomaten. Ook op middenspanningsgebied hebben we al aan elkaar gesnuffeld. De vermogensschakelaars van Siemens zijn van goede kwaliteit en zeer betrouwbaar.”

Veiligheid voorop

Santon Circuit Breakers Services wordt regelmatig ingeschakeld om verouderde vermogensautomaten te vervangen. “Als spare parts nauwelijks nog verkrijgbaar zijn en de kennis van de oude techniek verdwenen is, is repareren vaak niet meer aantrekkelijk. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het verstandig om oude vermogensschakelaars tijdig te vervangen. In geval van overstroom moeten ze direct afschakelen. Doen ze dat niet, dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan: brand, beschadiging van elektrische installaties en in het ergste geval menselijk letsel.”

Ombouwsets op maat

Het vervangen van vermogensautomaten kan snel gaan. De Beij: “Aan het koperwerk hoef je vaak niets te veranderen, je tilt alleen de hardware naar een hoger niveau. Hierdoor heeft de klant binnen enkele uren weer een veilig product.” Santon Circuit Breakers Services heeft 825 typen ombouwsets ontwikkeld, passtukken met een elevator en koperen aansluitvlaggen waarin de nieuwe vermogensautomaat wordt geplaatst. De buitenzijde van de ombouwset voldoet exact aan de maatvoering van de oude vermogensautomaat . Het vervangen is een kwestie van plug & play. “We hoeven ter plaatse geen koper meer te buigen of gaten te boren. Dit houdt de ombouwtijd kort.”

Snel en veilig

Het vervangen van drie oude vermogensschakelaars in de Brand Brouwerij duurde welgeteld vier uur. “We zijn begonnen om 8 uur ’s ochtends en om 12 uur ging de spanning er weer op.” Om geen enkel veiligheidsrisico te lopen, waren de werkzaamheden goed voorbereid. “Wij spreken van tevoren af wat we gaan doen, de installatieverantwoordelijken tonen aan dat de installatie tijdens de ombouw spanningsvrij is en blijft. Elektriciteit zie je niet, je hoort en ruikt het niet. Als het misgaat kunnen de gevolgen ernstig zijn. Pas als de veiligheid volledig geborgd, is gaan we aan de slag.”

Teamwerk

Bij de ombouw in de Brand Brouwerij was ook de energieleverancier betrokken. Santon Circuit Breakers Services werd goed ondersteund door Spie Nederland en de technici van de brouwerij. “Wij werken altijd in teamverband. Tijdens het salestraject spreken we af dat we samen aan de start staan. Wederzijds respect en een goede sfeer tijdens de uitvoering vinden wij belangrijk.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel