Paneelbouwers maken steeds meer gebruik van de digitale gereedschappen en kunnen hierdoor hun concurrentiepositie versterken.

Schakelkasten zijn het hart van iedere installatie. De planning en engineering ervan kan tegenwoordig volledig digitaal worden ondersteund. Hierdoor kunnen werkzaamheden die vroeger na elkaar moesten worden opgepakt nu parallel aan elkaar worden uitgevoerd. De doorlooptijd van projecten wordt hierdoor korter.

Digital twin

Over het algemeen worden schakelkasten in drie ‘stappen’ gebouwd: de mechanische constructie, de automatisering en de elektro-constructie. Voor elke fase bestaat software ter ondersteuning. Zo kunnen e-constructeurs met behulp van een digital twin hun werkzaamheden virtueel controleren. Ze besparen hiermee tijd, verhogen de kwaliteit en verlagen de engineeringskosten.

Virtueel

Aanpassingen die gevolgen hebben voor de volgende stappen in de workflow kunnen virtueel worden gesimuleerd. Bovendien is het mogelijk om allerlei data op te slaan en te ontsluiten. Van technische productdata tot simulatiedata en -resultaten, analyse- en diagnosedata. “We zien nog veel kansen in de overgang van de ene naar de andere projectfase”, aldus Heiko Schielzeth van Siemens Control Products in The Magazine. “Door te werken met één centrale database maken we het paneelbouwers eenvoudiger gedurende de hele workflow.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel