Siemens heeft van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in Chili opdracht gekregen voor de levering en installatie van drie container-onderstations. Deze stations zijn uitgerust met middenspanningsschakelinstallaties, laagspanningsschakelinstallaties, droog-type transformatoren en secundaire systemen.

De compacte stations zorgen onder andere voor de stroomvoorziening van de geavanceerde telescoop VLT (Very Large Telescope). Deze telescoop is de modernste in zijn soort en bevindt zich op de circa 2.600 meter hoge berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn, gelegen in het noorden van Chili. Met de opdracht is ongeveer 1,2 miljoen euro gemoeid.

SIVACON S8

De stations zijn klantspecifiek voorgefabriceerde en voorgeteste modulaire onderstations voor een betrouwbare stroomvoorziening. In de compacte stations voor de Europese Zuidelijke Sterrenwacht installeert Siemens middenspanningsschakelinstallaties van het type 8DJH, laagspanningsschakelinstallaties van het type SIVACON S8 en transformatoren. De compacte stations van Siemens worden volledig in de fabriek geproduceerd, geïnstalleerd en getest, om vervolgens op locatie te worden gemonteerd, aangesloten en in bedrijf gesteld. Daarmee kunnen ze snel en eenvoudig worden opgesteld. Ze zijn eenvoudig uitbreidbaar en benutten de beschikbare ruimte optimaal. Daarmee vormen ze een tijdbesparend en economisch alternatief voor conventionele, op locatie gebouwde stations en zijn ze geschikt voor een breed spectrum van toepassingen.

Europese Zuidelijke Sterrenwacht

De Very Large Telescope (VLT) in Chili is onderdeel van het Paranal-Observatorium, het vlaggenschip van de Europese grondgebonden astronomie, en is technologisch het meest geavanceerde optische instrument ter wereld. De VLT bestaat uit vier hoofdtelescopen, elk met een spiegeldiameter van 8,2 meter en vier bewegende 1,8 meter metende hulptelescopen, die alle tot één grote telescoop kunnen worden samengevoegd. De telescoop wordt geëxploiteerd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO, de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van astronomisch onderzoek.

Foto: Jean-Marc Lecleire/PNA/ESO

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel