Circusorganisaties reizen van de ene naar de andere locatie en moeten – waar ze ook zijn – beschikken over een feilloze energievoorziening. Installatiebedrijf Elmon en Siemens ontwikkelden onlangs een Smart Energy Panel waarmee de opdrachtgever uit de circuswereld op iedere locatie gegarandeerd een spetterende show kan verzorgen.

In opdracht van een circusorganisatie paste Elmon uit Groot-Ammers tien jaar geleden een oude energieverdeelinstallatie aan. Vorig jaar kreeg Elmon de opdracht om voor dezelfde klant een nieuwe energieverdeler te bouwen. De oude had inmiddels last van storingen en voldeed niet meer aan de eisen. De nieuwe installatie, ondergebracht in een zeecontainer, reist met het circus van show naar show.

Intelligente systemen

“We moesten snel schakelen”, vertellen projectleider Ton Klein en zijn collega Corstiaan de Leeuw. “Het circus wilde de energieverdeler eind maart 2018 inzetten tijdens een show in Spanje. Dit optreden stond gepland en kon niet meer worden teruggedraaid.” Elmon ging op basis van de gestelde eisen en normen op zoek naar geschikte technologie in de markt en kwam terecht bij Siemens. “We hadden de pre-engineering al gedaan, hebben ons ontwerp met Siemens besproken en vervolgens verder uitgewerkt. Siemens was ook betrokken bij het samenbouwen van de installatie en het instellen en inregelen van de intelligente systemen. De samenwerking is heel fijn verlopen.”

Vermogensautomaten

Elmon werkte voor het eerst met het SIVACON S4 energieverdeelsysteem en is nu ook partner van Siemens voor deze technologie. Het nieuwe Smart Energy Panel voorziet het circus onder alle omstandigheden van energie. De toegepaste vermogensautomaten en andere componenten in de verdeler zijn intelligent en kunnen met elkaar communiceren. De in- en afgaande vermogens worden bewaakt en automatisch aangestuurd door een PLC. Afhankelijk van de omgeving en de opbouw van het circus worden de instellingen van de installatie automatisch gewijzigd. “De ene show is de andere niet. Het benodigde vermogen voor zaken als koeling, ventilatie, licht en geluid kan per show en per locatie verschillen. Hierop wordt de energievoorziening volledig automatisch afgesteld. De PLC houdt het opkomend vermogen in de gaten. Als er minder vermogen beschikbaar is dan gevraagd, schakelt hij groepen uit om een shut-down te voorkomen. De installatie is ook voorzien op standplaatsen zonder externe voeding. In dat geval kan men extra aggregaten aansluiten.”

Energiestromen

De compacte installatie met slimme beveiligings- en monitoringtechnologie heeft een vermogen van bijna 5000A. Er kunnen tot zes aggregaten op worden aangesloten. De installatie kan zowel lokaal als op afstand worden beheerd. Eventuele storingen kunnen op afstand worden verholpen. Dankzij geïntegreerd energy- en powermanagement worden de energiestromen bewaakt en geanalyseerd zodat het circus desgewenst op basis van energierapportages het energieverbruik kan optimaliseren.

Complexe containers

“Een schitterend staaltje techniek om trots op te zijn”, klinkt het bij Elmon en Siemens. Ton Klein: “Dit soort complexe containers bouwen wij niet dagelijks.” Merijn Dijkema van Siemens: “Het is de eerste keer dat onze 3VA-vermogensautomaten zo uitgebreid zijn toegepast en de meest geavanceerde opties bieden.” Ook de klant is onder de indruk en heeft inmiddels bij Elmon een vervolgopdracht neergelegd.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel