Op de Hannover Messe presenteert Siemens dit jaar nieuwe functionaliteit voor de railkanaalsystemen BD2, LD en LI uit het Sivacon 8PS-portfolio. In de toekomst zal de powerline-technologie het mogelijk maken om niet alleen stroom, maar ook data door te geven. De onderneming levert daarmee een nieuwe bijdrage aan een grotere flexibiliteit, transparantie en efficiëntie van de stroomdistributie in het digitale tijdperk.

De powerline-module is geïntegreerd in de aftakkasten samen met de voor communicatie geschikte beveiligings-, schakel- en meetapparatuur. De aftakkast met powerline-module kan worden aangesloten op het railsysteem door middel van plug-and-play. Gemeten gegevens, zoals vermogen, stroom en diagnose-informatie (bijvoorbeeld schakelcycli) kunnen vervolgens via de geleiders op de stroomrails worden doorgestuurd naar bovenliggende automatiserings- en energiemanagementsystemen.

“Ons doel is om het potentieel van digitalisering voor elektrificatie ten volle te benutten, van planning en installatie tot exploitatie en onderhoud”, aldus Stephan May, CEO Medium Voltage and Systems binnen de Siemens-divisie Energy Management. “We blijven onze technologieën voor dit doel verder ontwikkelen. Ik ben blij dat we nu voor het eerst twee functionaliteiten in één systeem kunnen aanbieden, waardoor het gebruik van de Sivacon 8PS-portfolio nog eenvoudiger en flexibeler wordt voor onze klanten.”

Railkanaalsystemen staan erom bekend dat zij stroom effectief, flexibel en veilig transporteren en distribueren. Om een voorbeeld van deze flexibiliteit te geven: bij een aanpassing van een autoproductielijn, bijvoorbeeld de toevoeging van nieuwe fabrieksapparatuur, moet bij een kabeloplossing eerst de stroomtoevoer naar aangrenzende apparatuur worden uitgeschakeld. Pas dan kunnen de complexe veranderingen aan de kabelinstallatie worden uitgevoerd. Bij railkanaalsystemen kunnen de aftakkasten worden aangepast of uitgebreid, en indien nodig zelfs onder spanning vervangen, met inachtneming van de nationale normen.

De nieuwe geïntegreerde powerline-technologie maakt het nu mogelijk dat railkanaalsystemen niet alleen stroom, maar ook gegevens overbrengen. De parallelle overdracht van stroom en data via hetzelfde systeem biedt ook voordelen bij de installatie, omdat er geen extra datakabel meer nodig is. Aftakkingsunits met powerline-technologie kunnen op elk gewenst moment worden aangesloten op bestaande systemen via plug-and-play. Dit voorkomt stilstandtijden en de stroomvoorziening kan flexibel worden aangepast aan de betreffende eisen.

“Deze nieuwe geïntegreerde powerline-technologie vereenvoudigt ook een transparant bedrijf en verhoogt de beschikbaarheid van de installatie in de digitale fabriek”, aldus Johann Braid, Product Manager Sivacon Busbar Systems bij Siemens. “Door de meet- en diagnose-informatie door te sturen naar lokale of cloud-gebaseerde toepassingen, bijvoorbeeld in MindSphere – het cloud-gebaseerde, open besturingssysteem van Siemens – kunnen we energiebesparingsmaatregelen en lagere kosten realiseren.”

Sivacon 8PS is het technologische en economische superieure alternatief voor kabels. Omdat de systemen minder ruimte in beslag nemen en de contouren van het gebouw volgen, besparen ze meer plaats dan systemen met kabeloplossingen. Tegelijkertijd kunnen de geleiders sneller en eenvoudiger worden geïnstalleerd en aan veranderde eisen worden aangepast. Door gebruik te maken van de nieuwe powerline-technologie dragen Sivacon 8PS- railkanaalsystemen bij aan een duurzame, toekomstgerichte stroomverdeling.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel