De elektrogroothandel Rexel Oostenrijk heeft bij Siemens een cloudgebaseerd energiemonitoringssysteem besteld voor zijn logistieke centrum in Weisskirchen. Het systeem zal naar verwachting het jaarlijkse energieverbruik met vijftien procent verminderen, vergelijkbaar met het verbruik van veertig eengezinshuishoudens.

De levering omvat 66 communicerende 7KM PAC 1500 en 7 KM PAC 4200 energiemeters, powermanager energiemonitoringssoftware en aansluiting op MindSphere, het IoT- (internet der dingen) besturingssysteem van Siemens. Een afzonderlijke app, door de ontwikkelaars van Siemens in Oostenrijk geprogrammeerd in nauwe samenwerking met Rexel, analyseert de huidige stroomverbruikswaarden en maakt het besparingspotentieel alleen zichtbaar voor Rexel. Siemens krijgt geen toegang tot de gegevens. Op deze manier helpt Siemens Rexel het stroomverbruik efficiënt te regelen en tegelijkertijd een nieuw businessmodel te ontwikkelen: Rexel is van plan deze technologie te gebruiken op een andere locatie van het bedrijf en wil de energiebesparende oplossing in de toekomst verkopen aan andere MKB-bedrijven in alle sectoren.

Vijftien procent lager energieverbruik

Industriële installaties en commerciële gebouwen zoals datacenters, kantoorcomplexen, winkelcentra en logistieke centra zijn voor elk energiesysteem de grootste verbruikers. Voor exploitanten bestaat de uitdaging in een zo efficiënt mogelijk gebruik van de energie om het verbruik en daarmee de kosten te verminderen. “De EU-richtlijn voor energie-efficiëntie gaf ons de prikkel die nodig was voor een passende ontwikkeling,” zegt Michael Hauser, businessunitmanager voor industrie bij Rexel. “Een vijftien procent lager energieverbruik is aanzienlijk voor een hoogbouwmagazijn. Wij zijn pioniers op het gebied van energiebeheer en hebben daarnaast een nieuw businessmodel ontdekt.”

Energieverbruiksanalyses

De energiemeters registreren 24 uur per dag de energiestromen in het centrale magazijn van Rexel. De sensoren en energiemeters zijn verbonden met MindSphere en verstrekken gegevens over het energieverbruik van elke machine voor elke activiteit. Deze gegevens dienen als uitgangspunt voor operationeel energiebeheer overeenkomstig ISO 50001 en kunnen worden gebruikt in diverse energieverbruiksanalyses.

Optimalisatiepotentieel

Rexel zendt als één van de allereerste bedrijven energiegegevens naar het MindSphere IoT-platform. MindSphere is het open, cloudgebaseerde IoT-besturingssysteem van Siemens, dat producten, installaties, systemen en machines met elkaar verbindt om de enorme datahoeveelheden van het internet der dingen in uitgebreide analyses te kunnen gebruiken. Dankzij een speciaal ontwikkelde app kunnen de gegevens nu in de cloud worden geanalyseerd en het optimalisatiepotentieel is enorm: Rexel verbruikt momenteel per jaar 1,4 gigawattuur (GWh) aan elektriciteit en 1,3 GWh aan thermische energie. Met deze nieuwe energietechnologie kan per jaar ongeveer 150.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit worden bespaard zonder verlies van kwaliteit of gebruiksgemak – om nog maar niet te spreken van de verwachte besparingen op thermische energie.

MindSphere

Rexel kan nu de ervaring die men met Siemens heeft opgedaan tijdens het optimaliseren van het eigen energieverbruik gebruiken voor een nieuwe bedrijfsactiviteit: “Het adviseren van industriële en commerciële klanten,” aldus Christoph Czaby, businessmanager energieoplossingen bij Rexel Oostenrijk. “Om het systeem gebruiksvriendelijker te maken, werken we samen met Siemens in Oostenrijk om onze eigen applicatie – of MindApp – voor MindSphere te ontwikkelen, die de verzamelde energieverbruiksgegevens in een eenvoudige en heldere vorm aan klanten levert.” De MindApp moet tegen de zomer klaar zijn voor gebruik. Het IoT of internet der dingen is vooral voor kleine en middelgrote bedrijven van groot belang. “MKB-bedrijven beschikken niet over de grote IT-afdelingen en datacenters van grotere bedrijven en moeten dus kunnen vertrouwen op deskundige partners zoals Siemens met zijn MindSphere. Daar kunnen ze hun gegevens precies analyseren en aanbevelingen voor maatregelen ontwikkelen,” aldus Rainer Brade, productmanager voor energiemonitoring bij Siemens Oostenrijk. Rexel installeert het systeem nu in zijn centrale magazijn in Bad Hersfeld, Duitsland. De infrastructuren van beide magazijnen komen sterk overeen en maken nauwkeurige vergelijkingen mogelijk voor een verdere procesoptimalisatie.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel