De skyline van Pudong, het financiële district van Shanghai, wordt gedomineerd door drie wolkenkrabbers waarvan de meest indrukwekkende, de Shanghai Tower, sinds kort niet alleen het hoogste gebouw van China is, maar ook een van de meest duurzame complexen ter wereld. Het gebouw opende deze zomer voor het publiek.

Met een hoogte van 632 meter en 121 verdiepingen is de Shanghai Tower een echte blikvanger. De eigenaar, Shanghai Tower Construction and Development Co. Ltd., stelde de hoogste eisen aan de duurzaamheid, kwaliteit, veiligheid en energie-efficiëntie van het complex. Om dit voor elkaar te krijgen, werden betrouwbare en ervaren partners bij de bouw betrokken. Siemens leverde de producten, adviezen, ontwerpen en componenten voor vier cruciale systemen: de energiedistributie, energieautomatisering, brandveiligheid en intelligente verlichting.

Centraal zenuwstelsel

In de Shanghai Tower vinden veel verschillende activiteiten plaats. Er zijn naast hotels ook winkels gevestigd en er is een grote parkeergarage. Deze complexiteit stelt hoge eisen aan het systeem voor energieverdeling, dat nog het best vergelijkbaar is met het centraal zenuwstelsel van het menselijk lichaam. Om energieverliezen tot een minimum te beperken, plaatste Siemens in de kelder van het gebouw een compacte hoogspanningsschakelinstallatie. Deze is dertig jaar onderhoudsvrij en heeft een levensduur van vijftig jaar. Ook alle laagspanningscomponenten in het gebouw zijn onderhoudsarm, betrouwbaar en efficiënt.

Energiebesparingen

Het state-of-the-art energieautomatiseringssysteem biedt real time inzicht in het energieverbruik en levert energiebesparingen op van vijf tot tien procent. Het verlichtingssysteem – traditioneel een grote energieslurper binnen gebouwen – draagt door zijn intelligente karakter bij aan een zuinige omgang met energie. Niet voor niets ontving de wolkenkrabber het LEED Platinum certificaat voor groene gebouwen. Daarnaast realiseerde Siemens een betrouwbare oplossing voor brandveiligheid. Slimme brandmelders kunnen rook vroegtijdig ontdekken en het alarm- en evacuatiesysteem borgt de veiligheid van de aanwezigen in het complex.

Reageer op dit artikel