Siemens breidt haar portfolio voor energiebewaking in gebouwen met twee meetapparaten uit: het nieuwe multikanaals stroommeetsysteem SEM3 en de meetapparaten 7KT PAC1600.

De systemen kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd, waardoor het elektriciteitsverbruik van alle verbruikers in het gebouw snel, eenvoudig en met vermelding van tijd en kosten kan worden vastgesteld en vergeleken. Dit maakt het energieverbruik transparant, en geeft grootverbruikers en vermijdbare piekbelastingen weer. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om meer gerichte maatregelen te implementeren, waardoor energie en kosten kunnen worden bespaard.

Webinterface

Het multikanaals stroommeetsysteem SEM3 wordt toegepast in de hoofdstroomvoorziening en bestaat uit stroomtransformatoren, meetmodulen en een centrale besturingseenheid. Het schaalbare systeem kan tot 45 meetpunten in een gebouw detecteren. De energiegegevens (zoals spanning, stroom en elektriciteit) kunnen worden weergegeven in één enkele webinterface of in de speciale bewakingssoftware van de energiemanager. Hierdoor kunnen individuele belastingen rechtstreeks worden vergeleken en stroompieken worden geïdentificeerd. De systematische bewaking van energie zorgt voor betere energie-efficiëntie in gebouwen en vormt de technische basis voor certificering volgens ISO 50001. Het multikanaals stroommeetsysteem SEM3 voldoet aan alle voorwaarden van deze norm. Het systeem maakt energieverbruik transparant, identificeert grootverbruikers en voorkomt hogere energiekosten. De interne cache (twee gigabytes) maakt lange-termijnopslag van gegevens mogelijk. De nieuwe systemen kunnen op elk gewenst moment worden geïnstalleerd in bestaande energienetwerken.

geïntegreerde communicatie-interface

De nieuwe compacte meetapparaten 7KT PAC1600 zijn voorzien van een ruimtebesparend ontwerp en worden op energie- en installatieverdeelborden geïnstalleerd. Ze meten algemene elektrische gegevens en geven deze waarden rechtstreeks weer op het display van het betreffende apparaat. Speciale uitvoeringen zijn getest volgens de Europese richtlijn Meetinstrumenten (Measuring Instruments Directive (MID). MID-certificering maakt het mogelijk, de kosten voor het gemeten energieverbruik te factureren aan derde partijen. Deze gebruiksvriendelijke apparaten met display zijn beschikbaar in enkelfasige en driefasige uitvoeringen, telkens met speciale varianten met MID-certificaat. De gedetecteerde energiegegevens kunnen via een geïntegreerde communicatie-interface via Modbus RTU en M-Bus naar hogere energiebeheer- of facturatiesystemen worden verstuurd, zonder dat hiervoor nog andere communicatiemodulen nodig zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel