Het management van de verkoop- en logistieke centra van Hagemeyer heeft een aanpak vastgesteld voor het vergroten van de efficiency door middel van digitalisering.

De grote gebouwinfrastructuren verbruiken veel energie. Daarom is het des te belangrijker om de energiestromen in gebouwen nauwlettend in de gaten te houden, het verbruik te optimaliseren en bij te dragen aan duurzame verbeteringen van de energie-efficiëntie. De besluitvormers bij Hagemeyer wilden daarom een voor de cloud geschikte oplossing voor energiemonitoring implementeren. Daarbij volgden zij de richtlijnen van moedermaatschappij Rexel om een concernbrede benchmarking van de verbruiksniveaus en de relevante verbetermogelijkheden te realiseren.

Oplossing

Hagemeyer koos voor het energiemonitoringsysteem uit het SENTRON-portfolio van Siemens. De implementatie omvat meer dan 100 meetinstrumenten van de 7KM PAC-serie, plus de energiemonitoringsoftware powermanager. Samen vormen ze een geïntegreerd systeem, dat door TÜV Rheinland is gecertificeerd voor conformiteit ter ondersteuning van een energiemanagementsysteem volgens ISO 50001. Het systeem is bovendien verbonden met MindSphere, het open besturingssysteem voor het Internet of Things (IoT) van Siemens. Hagemeyer maakt gebruik van een MindSphere-app die speciaal voor de Rexel Group is geprogrammeerd voor het monitoren en evalueren van het energieverbruik. De app analyseert de werkelijke energieverbruikswaarden en geeft inzicht in eventuele optimalisatiemogelijkheden.

Voordelen

Naast de voordelen van systematische energiemonitoring in het eigen logistieke centrum van het bedrijf, biedt het systeem ook nieuwe zakelijke kansen voor zowel Hagemeyer als Rexel. De ervaring die ze met Siemens hebben opgedaan bij het optimaliseren van hun eigen energieverbruik wordt nu toegepast in een nieuwe business unit, waarbij klanten uit de industrie en handel worden geadviseerd over het verbeteren van de energie-efficiëntie en over het gebruik van digitale, cloud-gebaseerde technologieën. De oplossing voor energiemonitoring voldoet aan de vereisten van de ISO 50001-certificering. Met name voor energie-intensieve bedrijven is dit de sleutel tot verlaging van de energie- en elektriciteitsbelasting.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel