Een stabiel elektriciteitsnet dat duurzamer, zuiniger en betrouwbaarder werkt. Voor het eiland Ventotene had het Italiaanse energiebedrijf Enel Produzione SPA een duidelijk doel voor ogen. En Siemens leverde hiervoor de bijbehorende totaaloplossing: het SIESTORAGE-opslagsysteem – in perfecte samenwerking met de Microgrid-controller.

Het eiland Ventotene beschikte niet over een aansluiting op het Italiaanse elektriciteitsnet. Het aanwezige stroomnet bestond uit vier dieselgeneratoren met elk 600 kWh en een PV-installatie. Maar het werd tijd dat de ontwikkeling van de energievoorziening gelijke tred ging houden met de economische ontwikkeling van het kleine eiland in de Middellandse Zee. Het volledige net moest efficiënter, milieuvriendelijker en stabieler worden – met innovatieve, intelligente oplossingen. Hiertoe behoorde ook de integratie van hernieuwbare energiebronnen om daarmee het verbruik van diesel te verminderen en de duurzaamheid te vergroten. Bovendien moesten alle aanwezige en nieuwe componenten voor de energiedistributie perfect op elkaar worden afgestemd. Om vooral snel en betrouwbaar te kunnen reageren op netschommelingen – en zo een stabiel netwerk te kunnen garanderen.

Hernieuwbare energiebronnen

Ventotene is een eiland in de Middellandse Zee op ongeveer honderd km afstand van Rome. Op een oppervlak van 153 hectare leven circa 700 mensen – behalve in de zomermaanden, als het inwoneraantal stijgt tot meer dan drieduizend. Een extreme situatie, ook voor de energievoorziening. Het Italiaanse energiebedrijf Enel Produzione SPA wendde zich met deze gegevens tot Siemens. De uitdaging was het ontwikkelen van een complete oplossing op maat voor de energievoorziening van Ventotene. Daarbij lag de nadruk op een systeem dat te allen tijde betrouwbaar en stabiel functioneert. Een systeem dat ook de efficiëntie van de bestaande dieselgeneratoren verhoogt – en tegelijkertijd het gebruik van hernieuwbare energiebronnen maximaliseert. En met een competente partner, die alles uit één hand levert. Enel: “We waren niet alleen geïnteresseerd in kosten, maar ook in competentie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Daarom hebben we een partner gezocht die onze waarden deelt.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel