Aqualectra, het water- en elektriciteitsbedrijf op Curaçao, heeft door Siemens Nederland de gasgeïsoleerde middenspanningsschakelinstallatie 8DB10 voor een bestaand onderstation laten bouwen en plaatsen. Daarnaast maakte Siemens de stationsvisualisatie.

Projectleider Sebastiaan Ardaseer was betrokken bij de engineering, de installatie en het in bedrijf nemen van de schakelinstallatie. Hij verbleef vorig jaar met zijn projectteam vier weken op Curaçao: twee weken voor de montage en twee weken voor het testen en in bedrijf stellen. In augustus 2017 waren de werkzaamheden op de site klaar.

Veiligheidsrelais

“In het onderstation stond een oude oliegeïsoleerde schakelinstallatie die toe was aan vervanging”, aldus Ardaseer. “Het werd voor Aqualectra steeds lastiger om onderdelen te krijgen voor het onderhouden van de installatie. Op een bepaald moment was het niet meer rendabel om er nog energie in te stoppen. Vandaar de keuze voor vervanging. Wij hebben een gasgeïsoleerde 36 kV-schakelinstallatie type 8BD10 geleverd.” Uitdagend voor het engineerteam was de mix van componenten in het netwerk van de opdrachtgever. “Onze schakelinstallatie moest kunnen communiceren met veiligheidsrelais en het bovenliggende SCADA-systeem van andere leveranciers. We hebben ons dus grondig in deze producten moeten verdiepen.”

Cultuur

Hoewel Siemens afhankelijk was van andere partijen is het project geheel volgens planning verlopen. “Wij konden pas starten nadat de oude installatie verwijderd was en de betonconstructie was aangepast voor onze installatie. Toen we in Curaçao aankwamen, konden we meteen aan de slag. Na de oplevering hebben we vanuit Nederland de software nog aangepast en ingeladen omdat de klant nog wat extra wensen had. Mooi dat je dit op afstand kunt doen.” Voor Ardaseer was het werk op Curaçao een van zijn mooiste projecten. “Wanneer krijg je al de kans om voor je werk naar Curaçao te gaan? Het is ook interessant om een andere cultuur te leren kennen. De klant had veel kennis van de materie en was ook aanwezig bij de afname van de schakelinstallatie in onze fabriek in Frankfurt.”

Visualisatie

Naast de schakelinstallatie leverde Siemens de visualisatie en automatisering van het onderstation. Deze is gemaakt in het substation automation (SA) systeem SICAM PAS. Dit grafisch engineeringspakket voldoet aan de hedendaagse standaarden zoals IEC61850. Er is een SICAM A8000 geplaats om het IEC61850-protocol om te zetten naar het IEC103-protocol voor het bovenliggende SCADA-systeem. Naast de conversie zijn er ook I/O-kaarten geplaatst waarmee signalen naar het SCADA systeem worden gestuurd.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel