In opdracht van het Britse energieconcern National Grid levert Siemens vier transformatoren met elk een vermogen van 400 kilovolt (kV) en 315 megavoltampère (MVA). National Grid vervangt in de HVDC cross-channel-verbinding de oude transformatoren. De nieuwe zijn geluidarmer, verliesarmer, en zijn daarnaast een duidelijke verbetering wat betreft de betrouwbaarheid van de installatie. De HVDC-lijn verbindt Frankrijk en Engeland en maakt in beide richtingen een efficiënte uitwisseling van energie mogelijk. De opdracht omvat de levering, montage en inbedrijfstelling van de transformatoren voor het converter-station Sellindge in Engeland. Het project zal naar verwachting medio 2019 voltooid zijn.

“Met deze nieuwe HVDC-transformatoren kan onze klant zijn systeem qua energiezuinigheid en betrouwbaarheid sterk verbeteren. We zijn trots dat de klant ons als technologiepartner voor dit project heeft uitgekozen”, aldus Beatrix Natter, CEO van de Siemens Business Unit Transformers. Siemens zal de nieuwe units nauwkeurig op maat in het systeem inbouwen. Zo bevinden zich de wandopeningen voor de koeling van alle apparaten op verschillende plaatsen. Daarnaast worden alle transformatoren uitgerust met een sprinklerinstallatie voor de brandveiligheid.

Miljoenen klanten

De transformatoren worden alle vier gemaakt in de fabriek te Neurenberg. In deze fabriek heeft men al jarenlang ervaring met de bouw van transformatoren. Men bouwt er HVDC-trafo’s van de meest uiteenlopende afmetingen tot een spanningsniveau van 1.100 kilovolt (kV), wat op dit moment het wereldrecord is in de transformatorbouw. National Grid is een van de grootste beursgenoteerde energieconcerns. De onderneming verzorgt het transport en de distributie van stroom en gas voor miljoenen klanten in Engeland en de Verenigde Staten. National Grid behaalde in 2017 een omzet van circa EUR 15,1 miljard.

Cross-channel-verbinding 

Vergeleken met wisselstroomtransport kenmerkt het transport van hoogspannings-gelijkstroom zich door aanzienlijk lagere transportverliezen. Met behulp van zeekabels door het Kanaal maakt de HVDC cross-channel-verbinding daarmee een efficiënte energie-uitwisseling in beide richtingen mogelijk. Over een lengte van 73 kilometer wordt tot maximaal 2000 megawatt (MW) getransporteerd. Dat betekent, dat alleen al aan Engelse zijde tot drie miljoen huishoudens van energie kunnen worden voorzien. Daarmee neemt de HVDC-verbinding een belangrijk deel van de Britse stroom-voorziening voor haar rekening. De cross-channel-verbinding transporteert voor het grootste deel energie uit Frankrijk naar Engeland, maar een enkele keer ook omgekeerd.

12 GigaWatt

Siemens heeft de laatste jaren meerdere grote HVDC-trajecten met succes gerealiseerd. In 2018 zal de onderneming transformatoren leveren voor een 12 GigaWatt HDVC-verbinding: het grootste vermogen wereldwijd. Met deze bij meerdere projecten opgedane ervaring verstevigt Siemens haar positie als marktleider in HVDC-technologie.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel