Siemens Financial Services (SFS) en Fluence, een door Siemens en AES opgerichte onderneming, kondigen een omvangrijk financieringsprogramma aan om klanten te ondersteunen bij hun investeringen in oplossingen voor energieopslag.

Het nieuwe financieringsprogramma biedt klanten mogelijkheden op het gebied van leasing en projectfinanciering voor gekwalificeerde projecten, gebruik makend van de drie toonaangevende energieopslagplatforms van Fluence. De door Fluence geboden combinatie van ongeëvenaarde ervaring op het gebied van energieopslag, de beproefde technische oplossingen en de beschikbaarheid van financiële oplossingen op maat zal de totale systeemkosten van energieopslag verder omlaag brengen en de groei van dit dynamische segment van de energiemarkt – door Bloomberg New Energy Finance (BNEF) geschat op $100 miljard in 2030 – versnellen.

Energieopslagprojecten

“SFS staat klaar met een aanzienlijk kapitaal om via ons Fluence-programma in te spelen op de behoeften van de groeiende markt voor energieopslag,” aldus Roland Chalons-Browne, CEO van Siemens Financial Services. “Klanten toegang bieden tot zowel geavanceerde energieopslagtechnologie als het kapitaal dat nodig is om energieopslagprojecten te kunnen realiseren – ongeacht omvang of regio – is een unieke formule, waarmee de markt exponentieel kan groeien.”

Track record

Fluence gaat deze maand van start en is opgericht om klantspecifieke oplossingen op het gebied van energieopslag, alsmede de door klanten en financiële instellingen gevraagde dienstverlening daaromheen te kunnen aanbieden. Fluence combineert ‘s werelds meest uitgebreide portfolio voor industriële energieopslag met de praktijkervaring, de wereldwijde aanwezigheid en de backup van twee grote, gevestigde ondernemingen uit de energiesector. Met bijna 500 MW aan gerealiseerde of gecontracteerde energieopslagprojecten in vijftien landen is het track record van Fluence bijna dubbel zo groot als dat van welke andere onderneming ook.

Kapitaalinvesteringen 

“Met dit SFS financieringsprogramma kunnen we onze klanten een breed spectrum van kapitaaloplossingen aanbieden, variërend van ‘small-ticket leasing’ tot grootschalige projectfinanciering en alles wat daar tussen zit,” aldus Stephen Coughlin, CEO van Fluence. “Financiering wordt vaak gezien als een obstakel. Maar de samenwerking met SFS maakt kapitaalinvesteringen in energieopslag voor veel van onze klanten een stuk eenvoudiger, zodat ze verder kunnen met hun opslagprojecten.”

Expertise 

SFS, de financiële dienstverleningstak van technologiereus Siemens, biedt passende financieringsmogelijkheden voor het hele kapitaalspectrum, van leasing en prestatiecontracten tot grootschalige projectfinanciering en corporate finance, naast support op het gebied van financiële structurering en advisering. Met haar wereldwijde aanwezigheid is SFS bij uitstek geschikt om haar expertise in allerlei verschillende markten in te zetten en haar klanten met oplossingen op maat van dienst te zijn. Het financieringsprogramma met Fluence is uniek in de zin dat allerlei soorten klanten over de hele wereld ermee kunnen worden ondersteund – van commerciële en industriële (C&I) energiegebruikers tot nutsbedrijven en netwerkexploitanten – met financieel maatwerk, om voor hun specifieke projecten de juiste oplossing te kunnen bieden.

Nutsbedrijven en netwerkexploitanten

“C&I-klanten hebben over het algemeen kleinschalige projecten en zijn op zoek naar cash-neutrale financieringsmogelijkheden, waarbij het leasen van apparatuur of het afsluiten van prestatiecontracten vaak de voorkeur heeft,” aldus Jan Teichmann, vice-president Global Markets bij Fluence. “De grotere, complexere energieopslagprojecten van nutsbedrijven en netwerkexploitanten vragen om projectfinanciering in de vorm van investering op basis van ‘debt’ (vreemd vermogen) of ‘equity’ (eigen vermogen). Door te werken met SFS kunnen we het complete spectrum van kapitaaloplossingen bieden voor behoeften die zo divers zijn als onze klanten zelf.”

SFS heeft wereldwijd in verschillende regio’s belangrijke ervaring opgedaan in de groeiende markt voor energieopslag, zoals:
• De Verenigde Staten: SFS heeft met een financieringsoplossing een deel van de financiering verzorgd van de eersterangsschuld (‘senior debt’) voor een termijnkrediet, om de bouw mogelijk te maken van het 100 megawatt (MW) / 400MWh batterijsysteem van AES in Zuid-Californië, behorend bij een nieuwe, 1,284 MW aardgasgestookte centrale met gecombineerde cyclus. Dit systeem vervangt de nog uit de jaren ’60 daterende energiecentrales in Los Alamitos, Huntington Beach en Redondo Beach.
• Duitsland: SFS ontwikkelde een programma waarmee pakketoplossingen voor ‘managed service’ kunnen worden geboden voor gemeenten die in aanmerking komen voor deelname aan de Duitse PRL-markt (primaire regelenergie). Dit programma omvat projecten in het bereik van vijf tot acht MW piekstroom, die gebruik maken van de SIESTORAGE-systemen van Siemens.
• Het Verenigd Koninkrijk: SFS heeft hier onlangs een resultaatgebaseerd financieringsmodel aangekondigd voor de aankoop van Siestorage energieopslagsystemen van Fluence, die beschikbaar komen voor gebruikers die op locatie te maken hebben met een elektriciteitsvraag tussen 1MW en 100MW.

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel