Siemens AG en AES Corporation hebben overeenstemming hebben bereikt over de oprichting van een nieuwe internationale onderneming in energieopslagtechnologie en aanverwante dienstverlening met de naam Fluence. De joint venture combineert tien jaar branchevormende ervaring in energieopslag van AES in zeven landen met ruim 100 jaar toonaangevende positie van Siemens in de energiesector met activiteiten in meer dan 160 landen.

Door de beproefde energieopslagsystemen Advancion van AES en Siestorage van Siemens te combineren met een breder aanbod services biedt Fluence klanten meer opties om de uitdagingen van een snel veranderend energielandschap het hoofd te bieden. De nieuwe onderneming helpt klanten over de hele wereld beter hun weg te vinden binnen de versplinterde, maar snel groeiende energieopslagbranche. Ook wordt voorzien in hun dringende behoefte aan schaalbare, flexibele en kostenbesparende oplossingen voor energieopslag.

Siemens en AES krijgen gedeelde zeggenschap over het bedrijf met elk 50 procent van de aandelen. Het wereldwijde hoofdkantoor van Fluence staat in Washington DC, met vestigingen in het Duitse Erlangen en enkele andere steden wereldwijd. Naar verwachting wordt de transactie, na toestemming van de toezichthouders, in het vierde kwartaal van 2017 afgerond.

Fluence opereert onafhankelijk van de moederbedrijven, maar kan teruggrijpen op de slagkracht en expertise op het gebied van batterijgebaseerde energieopslagoplossingen van de Siemens-divisie Energy Management en de AES-dochteronderneming AES Energy Storage. Volgens Navigant Research behoren AES en Siemens momenteel wereldwijd tot de toonaangevende aanbieders van oplossingen voor energieopslag. Samen zijn de twee ondernemingen betrokken bij 48 projecten voor batterijgebaseerde energieopslag met een totale capaciteit van 463 MW in 13 landen, waaronder ’s werelds grootste energieopslagproject op basis van lithium-ion-batterijen nabij San Diego, Californië.

“In een groeiende markt voor energieopslag zoeken klanten naar een betrouwbare technologiepartner met een breed portfolio en diepgaande kennis van de energiesector. Fluence vult dit grote gat in de markt. Nu het kan beschikken over het wereldwijde bereik van een ervaren, internationaal sales-team en het toonaangevende Siemens-technologieplatform Siestorage is Fluence perfect uitgerust om deze zeer boeiende markt te bedienen,” aldus Ralf Christian, CEO van de Siemens-divisie Energy Management.

“In de afgelopen tien jaar is AES uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende aanbieder van batterijgebaseerde energieopslag voor grootgebruikers. Tegenwoordig wordt het Advancion-platform van AES gebruikt in zeven landen met on totaal meer dan 200 MW aan opslagcapaciteit, waaronder het grootste geïnstalleerde systeem van zijn soort ter wereld,” aldus Andrés Gluski, President en CEO van AES. “De samenwerking met Siemens in Fluence biedt zowel grote als kleine klanten het complete scala aan beproefde, uiterst geavanceerde energieopslagoplossingen in ruim 160 landen. Dit versnelt de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het energienet van de toekomst.”

Volgens HIS Markit zal de markt voor met het energienet verbonden energieopslag, die eind 2016 een totale capaciteit van 3 GW besloeg, in 2022 gegroeid zijn tot 28 GW. Dit komt overeen met het stroomverbruik van 18,6 miljoen huishoudens. Door de integratie van energieopslagsystemen in het stroomnet kunnen energiebedrijven en gemeenschappen over de hele wereld hun infrastructurele investeringen optimaliseren, de weerbaarheid en flexibiliteit van hun netwerken verbeteren, en de kosteneffectieve integratie van hernieuwbare stroomopwekking versnellen.

De technologieplatforms Advancion van AES en Siestorage van Siemens ondersteunen elk tal van energieopslagtoepassingen. Samen vertegenwoordigen ze een binnen de sector ongeëvenaard breed keuzeaanbod. Siemens levert ervaring in microgrid- en eilandapplicaties, hernieuwbare hybride technologie, black-start-voorzieningen en verbruikspiekenbeheer. Hierbij wordt voortgebouwd op de grondige kennis van de stroombehoefte van klanten als toonaangevende wereldwijd opererende OEM-fabrikant. AES levert sinds tien jaar diepgaande expertise in batterijgebaseerde energieopslagoplossingen voor grootgebruikers met flexibele piekcapaciteit, ondersteunende dienstverlening zoals frequentieregulering, transmissie- en distributiebetrouwbaarheid en integratietoepassingen voor hernieuwbare energie, die zijn terug te vinden in meerdere van ’s werelds grootste energieopslaginstallaties.

Ga voor meer informatie over Fluence naar fluenceenergy.com.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel