Het oplossen van technische storingen op offshore windparken kan flink in de papieren lopen. Daarom leverde Siemens voor het Gemini Offshore Windpark onderhoudsvrije middenspanningsinstallaties.

Bij de aanleg van het Gemini Offshore Windpark zijn eerst alle fundatiepalen voor de windturbines in het water geplaatst met daarin de GIS middenspanningsinstallaties van het type 8DJH-36. Vervolgens is de bekabeling aangebracht en pas daarna zijn de turbines op de fundatiepalen geplaatst en aangesloten. Deze werkvolgorde wordt voor windparken op zee niet altijd gehanteerd, zegt Paul Hoorens. “Vaak worden de middenspanningsinstallaties pas geplaatst op het moment dat de turbines komen. Het voordeel van de werkwijze op het Gemini Offshore Windpark is dat we langer konden testen en dus meer tijd hadden om eventuele storingen op te lossen voor de turbines kwamen.”

Vijf jaar garantie

Paul HoorensTussen het plaatsen van de fundatiepalen en de turbines zat ongeveer een half jaar. Zes maanden waarin wind en stroming flink konden beuken op de palen, maar waarin ook het zoute water een potentieel aantastinggevaar vormde. Siemens leverde een goede verpakking mee. “Hierdoor konden we de opdrachtgever garanderen dat onze installaties bij plaatsing goed waren en ook goed zouden blijven. Dit stelt ons in staat om vanaf de plaatsing van de turbine vijf jaar garantie te leveren.”

Storingen

Tijdens deze garantiefase hoeft de opdrachtgever niet te vrezen voor hoge kosten als gevolg van storingen. Hoorens: “Het oplossen van een storing midden op zee is zeer kostbaar. Je hebt een boot met de nodige voorzieningen nodig. Die kan alleen uitvaren bij goede weersomstandigheden. Er moeten ook altijd twee monteurs meevaren. Je bent al gauw met vier, vijf man onderweg om bij wijze van spreken een klemmetje te vervangen.”

cq5dam.web.1036.777Groene stroom

Het Gemini Offshore Windpark telt 150 windturbines en is met een totale capaciteit van 600MW één van de grootste windparken ter wereld. Vier projectpartners hebben dit bijzondere project mogelijk gemaakt: Northland Power Inc., Siemens Wind Power, Van Oord en HVC. De eerste turbines leveren nu al stroom voor het energienet. De komende maanden worden ook alle andere turbines aangesloten en getest. Medio 2017 zou het windpark volledig operationeel moeten zijn. Het kan dan anderhalf miljoen mensen in Nederland van groene stroom voorzien.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel