China heeft bij Siemens ‘s werelds krachtigste convertor transformatoren besteld voor het transport van gelijkstroom met een hoge spanning (HVDC) over een afstand van 3.284 kilometer. Via de nieuwe HVDC-hoogspanningsverbinding wordt elektrische energie getransporteerd met een spanning van 1.100 kV. Door dit bijzonder hoge voltage gaat het energieverlies tijdens het transport met 47% omlaag en breekt een nieuw tijdperk aan voor HVDC.

De capaciteiten van de transformatoren, die wisselstroom omzetten in gelijkstroom en vice versa is enorm: 587.1 megavoltampère. Het supergrid wordt aangelegd door de State Grid Corporation (SGC), die in China al jaren werkt aan de aanleg van een interregionaal transmissiesysteem om energie van het noord- en zuidwesten van het land naar de oostkust te brengen. De nieuwe hoogspanningsverbinding, die eind 2018 in gebruik wordt genomen, brengt energie van Changji in het noordwesten naar Guquan in het oosten van het land. Op beide locaties wordt een convertorstation gebouwd, waar de transformatoren komen te staan. Ze zetten de 1.100 kV gelijkstroom om in 1.050 kV wisselstroom. De transformatoren voorzien SGC van een transportcapaciteit van 12 gigawatt. Een record: tot nu toe kon een voltage van 800 kV en een transportcapaciteit van 8.000 megawatt worden behaald.

Innovatie

Siemens is bijna klaar met het ontwerp van de transformatoren, die 37,78 meter lang, 5,85 meter hoog en 5,20 meter breed zijn. In verband met de enorme capaciteit moesten alle kerncomponenten van de reeds bestaande transformatoren opnieuw geëngineerd worden. De transformatoren worden gemaakt in diverse Siemens-fabrieken, onder aansturing van de fabriek in het Duitse Neurenberg. “Met dit project profileren we onszelf als marktleider”, zegt Beatrix Natter, CEO van de businessunit Energy Management Transformers. “De innovaties die we hier implementeren, komen ons hele productportfolio ten goede.”

Consument

De meeste elektrische apparaten die wij dagelijks gebruiken werken op wisselspanning (AC), die uit het stopcontact komt. Met AC-systemen kan elektrische energie onder hoge spanning met weinig verlies worden getransporteerd van power plants naar de consument. Dit lukt echter alleen tot een afstand van enkele honderden kilometers. Bij langere afstanden verhitten de hoge wisselstroomvoltages de energieleiding, waardoor energieverlies optreedt. Bij het transport van gelijkstroom zijn deze verliezen kleiner. HVDC-systemen zetten wisselstroom in een convertor station om in gelijkstroom. Aan de andere kant van de transportleiding wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom. Net als bij wisselstroom geldt ook bij gelijkstroom: hoe hoger de spanning, des te lager het energieverlies.

Lees hier over de vijf voordelen van HVDC-systemen.

Reageer op dit artikel