Op het Nederlandse elektriciteitsnet worden steeds meer decentrale, duurzame energiebronnen aangesloten. Voor Siemens-partner Voltens is zonne-energie een groeimarkt. Voltens levert de transformatorstations met midden- en laagspanningstechnologie voor een zonnepark van 7,45 megawatt waarmee de Noordwest Ziekenhuisgroep haar energieverbruik gaat verduurzamen.

Nederlandse bedrijven kunnen via diverse subsidieregelingen hun energieverbruik verduurzamen. Als leverancier van compacte transformatorstations is Voltens betrokken bij enkele grote projecten rond zonne-energie. “Voor zonneparken vanaf 1.000 panelen heb je een transformatorstation nodig om energie terug te kunnen leveren”, aldus Martijn Klooster, Manager Stations bij Voltens. “Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer omvormers er nodig zijn. Om kosten te besparen, sluiten wij zoveel mogelijk omvormers aan op onze stations. We adviseren over de juiste grootte van de benodigde transformator. Als we denken dat een klant zonder risico’s ook uitkomt met een kleinere trafo, dan zeggen we dat.”

Zonnepark

In bedrijvenpark De Dogger in Den Helder ontstaat een zonnepark met 19.520 panelen. Het is een initiatief van medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Het zonnepark gaat op jaarbasis 7 gigawattuur aan stroom produceren. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 2.400 huishoudens. Hierdoor kan de Noordwest Ziekenhuisgroep als afnemer van de stroom haar energieverbruik verduurzamen. Voltens levert drie compact stations met een vermogen van 2.000 kVA en de middenspanningstechnologie. Ook op andere locaties werkt het bedrijf mee aan zon- en windparken. Klooster: “Aangezien het terugleveren van stroom bemeterd moet worden, verzorgen wij ook de voorbereiding voor de bruto productmeting.”

Uitdagende markt

Door het groeiende aantal decentrale energiebronnen is in sommige delen van het land de netwerkcapaciteit (nagenoeg) bereikt. In een aantal regio’s moeten zon- en windparken op piekmomenten worden afgeschakeld. Hoe kijkt men bij Voltens tegen deze ontwikkeling aan? Klooster: “Het borgen van de netstabiliteit is een uitdaging. Om verdere verzadiging te voorkomen, is het belangrijk dat we pieken reduceren en vraag en aanbod beter in balans brengen. Hiervoor moet intelligentie in het systeem worden gebracht, maar zijn ook goede oplossingen voor energieopslag nodig.” Kansen en uitdagingen liggen volgens mede-eigenaar van Voltens, Nico Den Boef in de vervangingsmarkt: “De Europese energie-infrastructuur dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog. De komende jaren moet er ontzettend veel vervangen worden. In deze markt zouden wij meer willen optrekken met technologieleveranciers. Samen kunnen we synergie creëren.”

Partnership

De compacte transformatorstations van Voltens bevatten veel Siemens-technologie. Den Boef, doet al jaren graag zaken met de midden- en laagspanningsspecialisten van Siemens. Dit heeft niet alleen te maken met de hoge productkwaliteit en de gevestigde naam. “Ondernemen doe je op gevoel en met mensen”, aldus Den Boef. “Bij Siemens kan ik rekenen op goede ondersteuning en komt men afspraken na. Men houdt ons op de hoogte van projecten die voor ons interessant kunnen zijn. Dat waarderen wij. Het zijn de mensen die het bedrijf maken, samen met de goede producten. We zijn Siemens-partner voor de 8DJH-middenspanningsschakelinstallatie. Daarnaast zijn we een partnerschap voor beveiligingsrelais aan het opzetten. Ook voor het meten ten behoeve van de teruglevering van energie aan het net hopen wij in de toekomst met Siemens nog een slag te maken.”

Slagvaardig

Als speler in een nichemarkt wil Voltens zich onderscheiden door een slagvaardige aanpak. Klooster: “We zetten niet alleen stations neer, maar ontzorgen opdrachtgevers van A tot Z. We bieden veel service en onderhoud en verzorgen op grote projecten ook de inspectie van hoog- en middenspanningsinstallaties.” Den Boef: “We investeren in mensen en middelen om onze activiteiten verder uit te breiden. Onze productielocatie in Geldermalsen is uit z’n jasje gegroeid. We kijken uit naar nieuwe huisvesting. Goede monteurs zijn altijd welkom. Momenteel leiden we intern drie jonge middenspanningsmonteurs op. Onze jarenlange kennis van laag- en middenspanningstechnologie delen we graag met de jonge generatie.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel