Voor Westermeerwind, het windmolenpark in het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder, leverde Siemens 48 turbines van elk 3MW en een high voltage substation dat wordt onderhouden door het Siemens Expert Center High Voltage in Amersfoort. Afgelopen juni is het park officieel geopend.

Expert Center High Voltage

Siemens realiseerde het windmolenpark in samenwerking met onderaannemers en het projectteam van Westermeerwind. Vanuit Lemmer gaat Siemens het park vijftien jaar lang onderhouden. Het contract omvat ook het preventief en correctief onderhoud aan het onderstation dat ervoor zorgt dat de opgewekte elektriciteit het landnet op kan. Andrea Benko, Proposal Engineer bij het Siemens Expert Center High Voltage in Amersfoort, heeft hiervoor het onderhoudsmanual uitgewerkt, een soort draaiboek waarin exact is omschreven wat er moet gebeuren om de functionaliteit van het station optimaal te borgen.

Zilte zeelucht

“De beschikbaarheid van dit station moet 98,5% zijn”, vertelt Benko. “We nemen heel veel maatregelen om de klant de betrouwbaarheid te kunnen bieden waar hij om vraagt. Zo controleren we maandelijks ter plekke of alles nog goed werkt. Aangezien er op het station een open bouw high voltage schakelaar staat, moeten we goed in de gaten houden of de vochtige, zilte zeelucht niet tot corrosie leidt. Maar we controleren bijvoorbeeld ook op ratten, muizen en ander ongedierte dat kabels zou kunnen doorknagen.”

Vlekkeloos

Om de drie en zes maanden houden de servicemonteurs van het Siemens Expert Center High Voltage een grotere inspectie en ieder jaar wordt het station één dag lang compleet stilgelegd. “Tijdens deze jaarlijkse shut-down halen we allerlei onderdelen uit elkaar om te kijken of ze nog in orde zijn.” Het station is inmiddels ruim een jaar in bedrijf, en de eerste shut-down was in mei. Hij is – mede dankzij de minutieuze voorbereiding – vlekkeloos verlopen.

Dubbelganger

Alle belangrijke onderdelen, zoals transformatoren en vermogensschakelaars, zijn redundant uitgevoerd. Bij een onverhoopte storing is er dus altijd een back-up: valt één component uit, dan neemt zijn “dubbelganger” het onmiddellijk van hem over. Benko: “Daarnaast monitoren we het station via SCADA 24/7. Bij eventuele storingen kunnen we dag en nacht onmiddellijk reageren. We laten niets aan het toeval over.”

Grootste near shore windpark

Windpark Westermeerwind is in tal van opzichten een bijzonder project. Het initiatief is ruim twintig jaar geleden genomen door de akkerbouwers Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. Stap voor stap realiseerden zij hun droom en werden naast landbouwondernemer ook windondernemer. Alles begon met één kleine turbine op hun eigen erf. In 1993 richtten De Groot en Meulendijks samen met een aantal collega’s de Vereniging Windturbine-Eigenaren IJsselmeerpolders (VWIJ) op. Drie jaar later richtten ze zich op de lijnopstelling van turbines in het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Op die manier ontstond het grootste near shore windpark van ons land, dat voldoende energie opwekt voor zo’n 160.000 huishoudens. Het is een belangrijke stap in de transitie naar duurzame energieopwekking.

Reageer op dit artikel