Eneco heeft Siemens als preferred supplier geselecteerd voor de realisatie van een walstroominstallatie voor de zeeschepen van Heerema in het Calandkanaal. Walstroom is veel milieuvriendelijker dan het opwekken van stroom met dieselgeneratoren.

“Walstroom is in Nederland al jaren bekend in de binnenvaart, maar zeeschepen vragen veel meer vermogen en kennen afwijkende technische en veiligheidseisen”, aldus Dick van Veen, business development manager van Siemens. “De aansluiting voor de schepen van Heerema krijgt een vermogen van ongeveer 20 Megawatt. Het verbruik is vergelijkbaar met dat van ruim 9.000 huishoudens.”

Milieuwinst

Op dit moment laten in zeehavens aangemeerde schepen nog vaak dieselgeneratoren draaien voor het opwekken van stroom. Door de bouw van walstroomvoorzieningen kunnen die voortaan uitgezet worden. Dit reduceert de uitstoot en de geluidsoverlast voor de omgeving. Siemens heeft al veel walstroomprojecten gerealiseerd in de Verenigde Staten, China en Duitsland, maar ook in de haven van Scheveningen. In Duitsland (Hamburg) gaat het onder meer om een aansluiting voor cruiseschepen. Van Veen: “De Nederlandse havens en cruiseterminals blijven wat dat betreft nog achter. Als meer reders en terminals zouden meedoen met walstroom kunnen we aanzienlijke milieuwinst behalen tegen vergelijkbare of zelfs lagere kosten.”

Groene stroom

De komende maanden gaan Heerema, Eneco, het Havenbedrijf en Siemens het technisch ontwerp en de financiële businesscase voor de walstroomvoorziening aan het Calandkanaal verder verfijnen. Het is de verwachting dat de installatie eind 2020 gereed is en de eerste schepen aangesloten zijn.

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel