Op windpark Westermeerwind in het IJsselmeer zijn dag en nacht servicetechnici aan de slag om de windturbines draaiende te houden. Veiligheid staat hoog in het vaandel. In noodsituaties telt elke seconde. Daarom wordt jaarlijks een grote rampenoefening gehouden.

Windpark Westermeerwind en Siemens streven naar een zero harm cultuur: alle werkgerelateerde ongevallen en incidenten moeten worden voorkomen. Veiligheid staat bij alle activiteiten voorop, ongeacht de omvang van de klus, druk van klanten of deadlines. Jan Posthumus, hoofd operations bij Siemens Nederland en verantwoordelijk voor de veiligheid op de windparken Westermeerwind en Gemini, schetst wat er zoal mis kan gaan: “Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Je kan bijvoorbeeld struikelen en een been breken. Op een windpark in Duitsland, bij een concurrent, is onlangs een technicus naar beneden gevallen en overleden. Bij een andere concurrent in Nederland zijn ooit servicetechnici omgekomen nadat in een van de turbines brand was uitgebroken. Calamiteiten kunnen bij Siemens ook gebeuren, en daarom is het belangrijk dat onze servicetechnici goed getraind zijn. In een noodsituatie telt elke minuut.”

Veiligheid Westermeerwind 2

Veiligheidsoefening Westermeerwind

Siemens Diagnostic Center

Op de windparken Westermeerwind en Gemini verzorgen zo’n zestig servicetechnici van Siemens het onderhoud aan de windturbines. Ze werken in ploegen, waardoor de windparken twaalf uur per dag en zeven dagen in de week bemand zijn. In de zomer, als het minder waait, doet Siemens het jaarlijks groot onderhoud op Westermeerwind vanuit het servicestation in Lemmer. Dagelijks staan trouble shooters klaar als onderdelen van het windpark in alarm gaan. Via het Siemens Diagnostic Center in Brande (Denemarken) worden de prestaties van de windturbines gevolgd en wordt een stilstaande windturbine meteen opgemerkt. “Bij een storing is het alle hens aan dek om de windturbine zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen. Onze jongens zijn daar dagelijks heel bevlogen mee bezig; de turbines zijn hun baby’s.”

Reddingsboot

Met het oog op de veiligheid van de servicetechnici houdt Siemens jaarlijks een rampenoefening onder begeleiding van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), stations Lemmer en Urk. Medio oktober namen servicetechnici, coördinatoren aan de wal en de bemanning van crew transfer vessels deel aan een oefening. Er was een complex scenario opgezet: een man had bovenin de windturbine zijn been gebroken, terwijl het beneden brandde. Hij moest veilig naar beneden worden gehaald, van het bordes op een reddingsboot worden getild en naar de kade worden gebracht. Tijdens deze operatie sloeg bij overmaat van ramp een persoon overboord.

Noodsituatie

De oefening had naast training en teambuilding ook tot doel om verbeterpunten op te sporen en gezamenlijk oplossingen te bedenken. De zes uur durende oefening werd afgesloten met een gezamenlijke BBQ in het servicestation in Lemmer. Ook dat is teambuilding. “Volgend jaar gaan we ook het management bij de oefening betrekken. Hoe wordt de directie in een noodsituatie geïnformeerd? Hoe communiceert de directie vervolgens met de klant? Kloppen alle telefoonnummers? Elk detail wordt onder de loep genomen.”

Veiligheid Westermeerwind 3

Westermeerwind en Siemens streven naar een zero harm cultuur

Reageer op dit artikel