Siemens en Northvolt hebben vandaag bekendgemaakt dat ze samen toonaangevende technologie gaan ontwikkelen voor de productie van hoogwaardige, duurzame lithium-ion batterijen. De samenwerking, waarbij Siemens tien miljoen euro investeert, omvat ook de levering van lithium-ion batterijen.

Om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken wordt in Europa de transitie naar hernieuwbare energiebronnen versneld. Elektrificering en toegenomen gebruik van batterijen is een van de hoekstenen van deze transitie, waardoor de grootschalige omschakeling naar duurzaam vervoer en een diepe integratie van hernieuwbare bronnen in het energie-aanbod mogelijk wordt. Omdat de huidige en geplande capaciteit beperkt is, kampt Europa de komende jaren met een groot tekort aan batterijen.

“We zijn blij dat we Northvolt kunnen ondersteunen bij de bouw van de batterijfabriek van de toekomst. Met ons Digital Enterprise-portfolio dragen we bij aan een concurrerende batterijproductie in Europa, waarbij volop geprofiteerd wordt van de voordelen van software en automatisering: grotere flexibiliteit, efficiency en kwaliteit met een kortere productietijd”, aldus Jan Mrosik, CEO van de Siemens Digital Factory Division.

“Northvolt is de drijvende kracht bij het in productie nemen van een batterij met een zeer lage CO2-voetafdruk. Onze Digital Enterprise-portfolio ondersteunt Northvolt bij de bouw van een geavanceerde batterijfabriek. We zijn zeer verheugd dat we in dit project als partner betrokken zijn”, aldus Ulf Troedsson, President en CEO van Siemens Nordics.

Na ingebruikname in 2020 wil Siemens batterijen van de fabriek afnemen, waardoor Northvolt een voorkeursleverancier wordt. Siemens ondersteunt de samenwerking met een investering van EUR 10 miljoen Siemens ziet het initiatief van Northvolt als een referentieproject voor de batterijproductie van de toekomst, die steunt op de integratie en digitalisering van de gehele waardeketen: van batterijontwerp, productieplanning en engineering tot aan de eigenlijke productie en services.

De technologische samenwerking is georganiseerd rond twee kernsegmenten:

  • Nieuwste technologie. Gebruik van het Digital Enterprise-portfolio van Siemens. Dit omvat onder andere productieplanning, ontwerpsoftware en ontwerpsoftware, waaronder industriële communicatienetwerken en cloud-oplossingen, waarmee Northvolt zijn batterijproductie en concurrentievoorsprong kan optimaliseren.
  • Levering van lithium-ion batterijen. Siemens is van plan om batterijen van Northvolt af te nemen, zodra de grote productiefaciliteit in bedrijf is genomen. De ondernemingen verkennen andere potentiële terreinen voor gezamenlijke ontwikkelingsprogramma’s.

“De Europese industrie is hard op weg naar elektrificering. Met haar wereldwijd toonaangevende expertise op het gebied van elektrificering, automatisering en digitalisering wordt Siemens een belangrijke technologische partner, leverancier en klant van Northvolt in de aanstaande energietransitie. Als we beginnen met de grootschalige productie, is ons doel om de meest duurzame lithium-ion batterijen ter wereld te leveren”, aldus Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt.

Northvolt is in 2016 opgericht met de missie om ’s werelds groenste batterij te maken, met een zo min mogelijk CO2-uitstoot en de grootste ambities wat betreft recycling, om zo de Europese transitie naar hernieuwbare energie mogelijk te maken. Het team van experts van Northvolt is bezig met de bouw van een batterijfabriek van de nieuwe generatie, gericht op procesinnovatie, schaal en verticale integratie. Bij oplevering is het de grootste batterijfabriek van Europa, die jaarlijks een batterijcapaciteit van 32 GWh produceert.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel