Industrieel automatiseerder CoNet is de eerste Siemens Solution Partner voor Digital Grid-technologie. De samenwerking is onlangs officieel bezegeld bij CoNet in Zaandam. Als partners kunnen Siemens en CoNet de industrie voorzien van moderne automatiseringsoplossingen en intelligente energienetwerken. Dit schept kansen voor meer duurzaamheid en verbeterde efficiency.

CoNet is al twintig jaar gecertificeerd Siemens Solution Partner voor zowel procesautomatisering met het Process Control System Simatic PCS7 als Factory Automation. Het bedrijf past alleen technologie van Siemens toe. CoNet bedient verschillende industriesectoren, waaronder de voedingsmiddelen-, staal- en chemische industrie. De directie wordt vanaf 1 juli 2019 gevormd door Sales Director John Koot en Operational Director Eric Bakker.

Complete oplossingen

John Koot: “Als Solution Partner voor automatisering realiseren wij complete oplossingen. We staan in de markt bekend als een PCS7-specialist. In de toekomst willen we de technologie van Siemens over de volle breedte gaan inzetten. Dat is een behoefte van de markt die wij bedienen. Twee jaar geleden zijn we met Siemens Nederland in gesprek geraakt over samenwerking rond Digital Grid. Dit past perfect binnen de bredere strategie vanuit Siemens om de producten via gecertificeerde partners in de industriële markt te gaan zetten.’’

Energietransitie

Hans van Spronsen, Business Unit Manager Low Voltage & Products bij Siemens: “We hebben ons met ons portfolio voor Digital Gridproducten de afgelopen jaren vooral gericht op netwerkbeheerders. Ook in de toekomst zal Siemens voor netwerkbeheerders het aanspreekpunt blijven. Maar om ook de industrie meer te kunnen bedienen, hebben we Solutions Partners nodig. CoNet staat dicht bij de markt en heeft de kennis om onze industriële- en energieoplossingen aan elkaar te koppelen. Een belangrijke drijfveer achter dit nieuwe partnership is de energietransitie. Tegenwoordig gaan energiestromen alle kanten op. Het klassieke model van producent-consument geldt niet meer; typische verbruikers zoals gebouwen en huishoudens zijn tegenwoordig vaak ook producenten, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. Hierdoor neemt de vraag naar Digital Grid-oplossingen toe.”

Standaardisatie

Klanten van CoNet hebben in de toekomst één aanspreekpunt PCS7 en Digital Grid op basis van Siemens-technologie. Het implementeren van één standaardplatform voor deze beide disciplines levert kostenvoordelen op. Bovendien hoeft men zich hierdoor nog maar in één leverancier te verdiepen. Wat handig is, aangezien het aantal technisch geschoolde medewerkers ook in industriebedrijven afneemt. CoNet heeft in het kader van het nieuwe partnership extra medewerkers aangetrokken. Bakker: “Er staat een bevlogen en leergierig team klaar met daarin projectleiders, een accountmanager, fieldengineers en programmeurs. Een prima basis om te voldoen aan de gevraagde kwaliteitseisen en om verder te kunnen groeien.”

Kennisopbouw

De komende periode gaan Siemens en CoNet verder vormgeven aan het partnership. Bakker: “De producten die er nu bijkomen, lijken op wat we nu al doen.” Koot: “Siemens gaat ons helpen een nog volwaardiger Digital Grid-partner te worden. We gaan hetzelfde pad belopen als we met PCS7 en Totally Integrated Automation (TIA) hebben gedaan. Siemens verzorgt de opleidingen die we nodig hebben om de must-have-certificaten te behalen. Verder gaan we online productcursussen volgen.” René Manschot gaat dit traject als schakel tussen CoNet en Siemens begeleiden.

Testapparatuur

Inmiddels heeft CoNet geïnvesteerd in testapparatuur voor de Digital Grid-software van Siemens. Koot: “Zaken als motorbeveiliging en overspanningsbeveiliging moet je in een simulatieomgeving testen. Op termijn willen we deze apparatuur ook gebruiken voor live demonstraties, applicatietrainingen voor medewerkers en klanten en voor assessments.”

Superspecialisten

De komende jaren verwacht CoNet sterk te groeien. Medeoprichter Marco Ootes: “Onze specifieke focus op Siemens maakt ons bijzonder. Onze medewerkers zijn superspecialisten. We hebben altijd ruimte voor nieuwe, gemotiveerde collega’s. Je kunt hier alle kanten op. Naast Nederland zijn we actief op de internationale markt. We automatiseren in het buitenland complete fabrieken en kijken remote mee tijdens de inbedrijfstelling. We spelen in op de digitalisering van de industrie. Bedrijven willen steeds meer data verzamelen en analyseren om hun duurzaamheid en efficiency te verhogen. Ons partnership met Siemens maakt dit mogelijk.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel