Vijfentachtig kilometer uit de Groningse kust, op het punt in de Noordzee waar de hoogste en meest constante windsnelheden ter wereld worden gemeten, nadert het Gemini Offshore Windpark zijn voltooiing. Met de plaatsing van de 150ste en laatste windturbine is eind augustus een belangrijke mijlpaal bereikt.

Met een totale capaciteit van 600MW is het Gemini Offshore Windpark één van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben dit bijzondere project mogelijk gemaakt: Northland Power Inc., Siemens Wind Power, Van Oord en HVC.

Anderhalf miljoen mensen

Van Oord heeft de afgelopen maanden 150 windturbines (4.0 MW) van Siemens geïnstalleerd. Ze werden rechtstreeks vanuit de havenplaats Esbjerg in Denemarken naar het park in de Noordzee gebracht en geplaatst. De eerste turbines leveren al stroom voor het energienet. De komende periode worden ook alle andere turbines aangesloten en getest. Medio 2017 zou het windpark volledig operationeel moeten zijn. Het kan dan anderhalf miljoen mensen in Nederland van groene stroom voorzien.

Energiedoelstellingen

De plaatsing van de 150ste windturbine was niet alleen voor de projectpartners, maar voor heel Nederland een bijzondere gebeurtenis. Met het Gemini Offshore Windpark levert ons land een flinke bijdrage aan de Europese doelstellingen voor duurzame energie. Naar verwachting zal het windpark de Nederlandse CO2-uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar doen afnemen. Siemens Wind Power gaat het park de komende vijftien jaar vanuit de Eemshaven onderhouden.

Reageer op dit artikel