Aan het begin van de Global Wind Summit (bestaande uit WindEnergy Hamburg, ’s werelds grootste tentoonstelling op het gebied van windenergie en de wereldwijde WindEurope-conferentie) viert Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) het bereiken van het hoogste punt van haar opslagfaciliteit voor elektrische thermische energie (ETES) in Hamburg-Altenwerder. Met dit innovatieve opslagsysteem biedt Siemens Gamesa een antwoord op een van de belangrijkste uitdagingen waar de energietransitie voor staat: hoe maken we vraag en aanbod van elektriciteit uit duurzame energiebronnen flexibeler. De opslagfaciliteit kan tot 30 MWh aan energie opslaan en biedt maximale schaalbaarheid tegen lage investeringskosten. De pilot-faciliteit bevindt zich momenteel in de laatste constructiefase, en alle bijbehorende gebouwen en hoofdcomponenten zijn reeds gereed.

De faciliteit heeft een opslagcapaciteit voor de dagelijkse energievoorziening van 1500 Duitse huishoudens en zal in 2019 in gebruik worden genomen. Bij de ontwikkeling van de opslagfaciliteit waren wetenschappers van het Institute of Thermo-fluid Dynamics van de Technische Universiteit van Hamburg en de energieleverancier Hamburg Energie betrokken. Hamburg Energie zal de opgeslagen energie gaan verkopen op de energiemarkten. De gemeentelijke energieleverancier uit Hamburg heeft een IT-platform ontwikkeld waarop de opslagfaciliteit is aangesloten. Door de opslag optimaal te gebruiken, zorgt dit platform voor maximale opbrengsten. Het federale ministerie voor economie en energie stimuleert de ontwikkeling van opslagfaciliteiten als onderdeel van het project Future Energy Solutions.

Hernieuwbare energie is in grote hoeveelheden aanwezig bij veel wind en zonneschijn – vaak meer dan de huidige elektriciteitsnetten kunnen transporteren. Opslagfaciliteiten worden gebruikt om energie op te slaan voor perioden met lage productie, bijvoorbeeld bij windstilte of ‘s nachts. Veel opslagfaciliteiten hebben echter maar beperkte capaciteit, of maken gebruik van te dure opslagtechnologieën. Met ETES heeft Siemens Gamesa een opslagfaciliteit ontwikkeld die de constructie- en bedrijfskosten voor grotere opslagcapaciteiten terugbrengt tot een fractie van de gebruikelijke kosten voor batterij-opslag. Bij commercieel gebruik van de technologie liggen de kosten voor energie-opslag ruim onder tien eurocent per kilowatt-uur.

Het eenvoudige thermische principe van de opslagfaciliteit is gebaseerd op bestaande componenten die in een nieuwe combinatie worden toegepast. Zo worden ventilatoren en verwarmingselementen uit serieproductie gebruikt om de elektrische energie om te zetten in een hete-luchtstroom. Hetzelfde geldt voor de reconversie: voor de stoomturbine die elektriciteit produceert aan het einde van de opslagketen wordt een zeer dynamische standaard stoomketel van Siemens gebruikt. Het grootste deel van haar onderzoek richtte Siemens Gamesa op het hart van de installatie: de met stortstenen gevulde isolatie-container. Tijdens dit onderzoeksproject deed het team van Siemens Gamesa onderzoek naar de principes van thermische vloeistofdynamica bij opslagtechnologieën met bulkmaterialen. Dankzij hun bevindingen kon het project op deze schaal worden opgezet.

“We zijn er trots op dat we na slechts enkele jaren ontwikkeling deze belangrijke technologie als een volledige functionerende oplossing voor onze klanten kunnen aanbieden,” zegt Hasan Özdem, hoofd Technology Management and Projects bij Siemens Gamesa. “Een heel interessante mogelijkheid van onze technologie is het tegen lage kosten ombouwen van stilgelegde thermische energiecentrales naar opslagfaciliteiten voor hernieuwbare energie met hoge capaciteit.” Met deze mogelijkheid van een ‘tweede leven’ kan het merendeel van de componenten, zoals netverbindingen, turbines en generatoren verder worden gebruikt.

Na uitgebreide tests zal de nieuwe opslagfaciliteit in samenwerking met Hamburg Energie GmbH in de normale bedrijfsvoering worden opgenomen.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel